Tutkija: Suomalaislasten ylipaino on lisääntynyt

Jo neljä vuotta Itä-Suomen yliopistossa jatkuneessa lasten liikunta- ja ravitsemustutkimuksessa on havaittu huolestuttavaa kehitystä. Kuopiolaisprofessori Timo Lakan mukaan hälyttävintä on se, että yhä useampi alakouluikäinen lapsi on ylipainoinen.

Kotimaa
YLE

Vuonna 2007 alkaneessa pitkäkestoisessa tutkimuksessa pyritään saamaan uutta tietoa lasten liikunnasta, ravitsemuksesta ja fyysisestä kunnosta. Mukana on ollut noin 500 kuopiolaislasta. Lapset ovat aloittaneet koulunkäynnin vuosina 2007-2009. Lasten elintapoja, terveyttä ja hyvinvointia seurataan aikuisikään saakka.

Huolestuttava uusi tieto on, että jo tutkimuksen aikana lasten ylipaino näyttäyisi lisääntyneen. Tutkimuksen johtajan Timo Lakan mukaan vielä kaksi vuotta sitten ylipainoisiksi arvioitiin 13-14 prosenttia kaikista kolmasluokkalaisista, mutta luku on kohonnut jo 18 prosenttiin. Metabolista oireyhtymää, eli erilaisten riskitekijöiden kasautumista, on tutkimuksen mukaan 5-10 prosentilla lapsista.

Toinen mielenkiintoinen uusi havainto on lapsen unen määrän yhteys elintapoihin.

- Lapset jotka nukkuvat liian vähän, heillä on myös selvästi vähemmän liikuntaa, he syövät epäsäännöllisemmin ja heillä on huonompi fyysinen kunto. Keskittymiskyvyttömyyskin voi liittyä siihen, että lapsi ei mene riittävän aikaisin nukkumaan, Lakka kertoo.

Asia liittyy Lakan mukaan ainakin media-ajan lisääntymiseen. Aikaa kuluu aikaisempaa enemmän esimerkiksi tietokoneella ja television äärellä, jonka vuoksi nukkumaan meno venähtää.

Liikunta ei saisi olla liian yksipuolista

Tutkimus on kiistattomasti osoittanut sen, että liikunta on lapselle terveellistä ja välttämätöntä, mutta voiko liikuntaa harrastaa liikaa?

- Määrä voi olla suurikin, mutta liikunta ei saa olla liian yksipuolista. Lasten pitäisi liikkua vähintään kaksi tuntia päivässä, mutta se sisältää myös välituntiliikunnan, koulumatkat ja omaehtoisen liikunnan.

Venyttely pitäisi muistaa aina sekä ennen että jälkeen urheilusuorituksen. Tutkimuksessa on kuitenkin havaittu, että venyttely on monissa lajeissa puutteellista.

- Olen varma siitä, että esimerkiksi jalkapallossa ja jääkiekossa näin on. Teimme asiasta pienen tutkimuksen Kuopion Palloseuran juniorijalkapalloilijoille. Näytti siltä, että jäykkyyttä löytyi lihaksistosta ja nivelistä ihan samalla tavalla kuin muultakin väestöltä.

Lähteet: YLE Savo