Homekoirakoulussa omistajakin pänttää

Kuopiolainen Tiina Rissanen ja hänen koiransa Taisto käyvät yhdessä homekoulua Kannuksessa Keski-Pohjanmaan maaseutuopistolla. Viime marraskuussa alkaneen koulutuksen tavoitteena on opettaa sertifioituja homekoiria, joita voi hyödyntää mahdollisten homevaurioiden tunnistamisessa. Rissasen kaksi muuta koiraa, Vieno ja Antero, saavat kotiopetusta homeen tunnistamiseen.

Koiranpentu Antero
Viiden kuukauden ikäinen bouvieri Antero opettelee etsimään hometta. Miten löytyy homeella höystetty ruokapurkki?

Keittiöön piilotettu ja homeella kuorrutettu lastulevyn palanen löytyy jo nelivuotiaalta bouvieri Vienolta nopsaan. Onnistuneesta löydöstä Vienon omistaja Tiina Rissanen palkitsee hauvan juustonokareella.

- Tässä vaiheessa koulutusta etsittävä materiaali voi olla mitä tahansa rakennusmateriaalia, esimerkiksi kyprokkia, tapettia tai lasivillaa, Rissanen kertoo.

Koulutuksessa koira opetetaan tunnistamaan homeitiöiden lisäksi myös muita kosteusvaurioita aiheuttavia eliöitä, muun muassa erilaisia bakteereja. Mutta kuinka pienen homemäärän koira voisi haistaa?

- Jos se siihen opetetaan, niin hyvinkin pieniä määriä. Se ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukaista. Yleensä rakennuksen kosteusvaurio on vähän laajempi, Rissanen selvittää.

Koko Rissasen koirakatras harrastaa homeiden etsimistä. Kaksivuotias partacollie Taisto käy parhaillaan homekoulua Kannuksessa ja Vienon pentu, viiden kuukauden ikäinen Anterokin opettelee jo nuuskijan uraa.

Omistajakin joutuu opiskelemaan

Homekoirakoulu on Rissaselle aikaa vievää puuhaa. Hän käy Kannuksessa Taiston kanssa viikon jaksoissa kerran kuukaudessa. Homekoirakoulutus ei ole vain koirien kouluttamista, vaan teoriaviikkojen aikana omistajatkin joutuvat koulun penkille.

- Itse opiskelen siellä esimerkiksi rakennustekniikkaa, mikrobiologiaa ja koiran lukemista. On hirveän tärkeää, että pystyn lukemaan, milloin koira on saanut hajun.

Kun Taisto valmistuu tämän vuoden lopulla, siitä tulee sertifioitu homekoira. Sen siis pitäisi pystyä tunnistamaan esimerkiksi asunnon homevaurio.

- Koira ilmaisee, missä se home eniten haisee. Sitten on rakennusalan ammattilaisen tehtävä selvittää homeen tarkempi paikka.

Homekoirayrittäjiä on ollut Suomessa jo 90-luvulta lähtien, mutta Kannuksessa vajaa vuosi sitten alkanut virallinen koulutus on ensimmäinen laatuaan. Reilun vuoden mittaiseen koulutukseen valittiin 18 koirakkoa ympäri Suomea.