1. yle.fi
  2. Uutiset

BMX:n puoliammattilaiselle pyöräily on elämäntapa

Pohjoismaiden suurin BMX kilpailu Stadi Summer Session järjestetään lauantaina 20. elokuuta Helsingin Narinkkatorilla. Kilpailu on kiinnostanut BMX maailman tähtiä ja tänä vuonna tapahtumaan osallistuu yli 80 BMX kuskia 22 maasta. Stadi Summer Sessioniin on hyväksytty Suomen parhaimmat BMX ajajat ja yksi heistä on lahtelainen Eki Vainikka.

BMX-pyörä
Eki Vainikka
YLE Lahti

24-vuotias lahtelainen Eki Vainikka on yksi kahdeksasta suomalaisesta, jotka ovat pääsevät osallistumaan Pohjoismaiden ja Baltian BMX kilpailuun. Kilpailun taso on todella kova, sillä se on rankattu Euroopan tasolla kisojen TOP 5:een.

Seitsemän vuotta BMX-pyöräilyä harrastanut Vainikka on BMX:n puoliammattilainen. Työhön kuuluu kisoissa ajaminen ja treenaaminen sekä näytöksien tekeminen. Toinen puoli Vainikan työajasta kuluu Vierumäen Urheiluopiston saunaisäntänä.

- En mä usko, et mun tavoitteena on tehdä BMX:stä elämän uraa. Enemmänkin tää on sellainen elämäntapa, et koko elämä pyörii tän pyöräilyn ympärillä tavalla tai toisella.

- Toivon, et mulla ois vielä paljon ajovuosia jäljellä ja sen jälkeen, jos tää BMX-pyöräily kehittyis täällä Suomessakin riittävän isoksi, niin toivotaan, et se työllistäis mua jollain tavalla vielä myöhemminkin.

BMX park on skeittausta potenssiin kolme

BMX:ssä on monia alalajeja, mutta Vainikka on keskittynyt lähinnä alalajeihin park ja dirt.

- Tulevassa lauantain kisassa ajetaan parkkia, eli hypyt, voltit ja muut temput tehdään suurilla hyppyreillä ja rampeilla. Sitä voisi kuvailla, että se on skeitti-puisto potenssiin kolme.

Stadi Summer Sessioniin osallistuu yli 80 kuskia 22 eri maasta.

- Tavoitteena on, et pääsisin 20-25 parhaan joukkoon. Mun valtti on se, et mä oon monipuolinen kuski. Mä en opettele treenatessa välttämättä niitä kaikista hurjimpia temppuja, mutta ne mitä mä teen, niin teen varmuudella ja kaikki temput menee kisassa varmasti 100 prosenttisesti nappiin, Vainikka kertoo.

BMX on lajina hyvin kansainvälinen ja kovassa nosteessa, sillä laji on hyväksytty olympialajiksi. Tarkempaa aikataulua siitä, milloin BMX olympialaisiin asti pääsee, ei ole vielä tietoa.

- Kansainväliseen menestykseen jos tähtäis, niin pitäis varmaan triplata treenitunnit ja käydä enemmän ulkomailla ajamassa. Siihen mä en osaa sanoa, että olenko mä tulevaisuuden suomalainen urheilun supertähti.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi