Entinen Salkkari-näyttelijä kaipaa teatterilavoille

Kuopion kaupunginteatterin uusi näyttelijä Antti Launonen, 30, suhtautuu ammattiinsa hyvin filosofisesti. Televisioyleisölle Salattujen Elämien Tuukka Aaltosena tutuksi tullut näyttelijä muutti Kuopioon lähes ummikkona.

teatteritaide
Kuopion kaupunginteatterin näyttelijä Antti Launonen.
Markku Malinen / Yle

- Näyttelijän työ on minulle tutkimusmatka itseeni ja ihmisyyteen. Se on minulle hyvä työkalu hahmottaa omaa paikkaani maailmassa. Kun työväline on oma persoona, niin jokaisen roolin kautta pääsee käsittelemään erilaisia asioita, oululaislähtöinen Launonen kertoo.

Launonen oli 13-vuotias, kun hän käveli ensimmäisen kerran äidinkielen luokkaan, joka oli täynnä tyttöjä. Siellä kokoontui yläasteen näytelmäkerho.

- Olin ujo ja arka lapsi. Näyttelemisen kautta pääsin työstämään omia asioitani. Näytelmäkerhossa oli kiva olla ja ilmaista itseään.

Yksi asia johti toiseen, ja muutaman vuoden päästä Launonen meni ilmaisutaidon lukioon. Tie vei monien harrastajateattereiden kautta ensin Oulun kaupunginteatterin avustajaksi, sitten Lahden kansanopiston kautta Teatterikorkeakouluun.

Aiemmin myös helsinkiläisessä Q-teatterissa ja Mikkelin teatterissa näytellyt Launonen muutti Kuopioon heinäkuussa. Aikaisemmat kokemukset kaupungista olivat lapsuuden ohikulkumatkoilta.

Kuopiossa heti päärooliin

Viimeiset puolitoista vuotta freelancerina itsensä elättänyt näyttelijä sanoo kaipaavansa jo teatterilavoja. Kuopiossa hän pääsee heti päärooliin marraskuussa ensi-iltansa saavan Loukussa-näytelmän lääkärinä. Harjoitukset alkavat syyskuun puolivälissä.

- Se on aina jännää, kun uusia asioita tulee elämään. Kun on vastaanottava ja avoin, niin aina saa uusia kokemuksia. Freelancerina olon jälkeen on kiva paikallistaa itsensä tänne ja päästä takaisin teatterin lavalle pitkästä aikaa.

Launonen kertoo, että televisiotyön ja teatterityön intensiteetti on täysin erilainen.

- Teatterin lavalla voi joutua olemaan kolmekin tuntia yhteen jaksoon. Kuvauksissa otto kestää muutaman minuutin. Kyllä siinä joutuu omat aivonsa kääntämään ihan erilaiseen ajattelumalliin.

Mistä lisää nuoria teatteriyleisöön?

Nuoria kaivattaisiin tänä päivänä lisää teatteriyleisöön. Launosen mielestä paras konsti on, että nuoret kävisivät katsomassa näytelmiä, joiden maailmankuva koskettaa jotenkin nimen omaan nuoria.

- Nuorena kannattaa käydä katsomassa teatteria. Jos yksi näytelmä ei miellytä, kannattaa käydä katsomassa toinen.

- Minulle innostus tuli sitä kautta, että kävin katsomassa Oulun kaupunginteatterissa jotain. Huomasin, että tuossa on jotain taianomaista. Jokin osa minussa halusi kokea sen saman, mitä näyttelijät kokivat lavalla.

Lähteet: YLE Savo