1. yle.fi
  2. Uutiset

Jaakko Juteini -elokuva valmistuu suunnitelmien mukaan 2013

Suomen kielen esitaistelijasta Jaakko Juteinista kertovan elokuvan kuvaukset ovat sujuneet hyvin. Dramatisoidut kohtaukset ovat valmistumassa viikonlopun aikana Hattulassa ja Hämeenlinnassa.

Jaakko Juteini
Juteini-elokuvan ohjaaja Esa Sironen ja tuottaja Raimo Salo ovat olleet tyytyväisiä kuvaspaikkoihin mm. Hattulassa. Viikonvaihteessa he filmasivat Hattulan Pyhän Ristin kirkossa.
Juteini-elokuvan ohjaaja Esa Sironen ja tuottaja Raimo Salo ovat olleet tyytyväisiä kuvaspaikkoihin mm. Hattulassa. Viikonvaihteessa he filmasivat Hattulan Pyhän Ristin kirkossa.Markku Karvonen / Yle

Välillä lähes unohdettu Jaakko Juteini ansaitsee elokuvansa, sanovat ohjaaja Esa Sironen ja tuottaja Raimo Salo. Juteini oli paitsi ensimmäinen suomenkielinen runoilija ja ahkera kirjoittaja, myös monipuolinen suomalaisuuden tienravaaja. Ja mm. varhainen luonnonsuojelija, ja vastusti hevosten ja koirien pieksemistä.

Aloite elokuvaan tuli hattulalaiselta Jaakko Juteini -seuralta. Kesän kuvausten jälkeen jäljellä ovat lähinnä asiantuntijoiden tapaamiset, haastattelut ja koostaminen. Elokuvan on määrä olla valmis vuonna 2013, joka on suomen kielen 150-vuotisjuhlavuosi. Hattula taas on julistautunut osin Juteinin takia suomen kielen kunnaksi.

Kaikki on mennyt suunnitelmien mukaan, sanovat ohjaaja ja tuottaja. Tekijöiden etuna on kevyt ja joustava ryhmä, joka voi toteuttaa hanketta ilman suurten ja kalliiden tuotantokoneistojen paineita.

”Hyviä kuvauspaikkoja”

Hattulan Pyhän Ristin kirkossa ryhmä kuvasi perjantaina konserttia, jossa esitettiin Juteinin runoihin sävellettyä musiikkia. Filmissä konserttia kuuntelee kotikirkossaan Hattulassa syntynyt nuori Juteini, jota näyttelee Hämeenlinnan miniteatterilainen Samu Hanska. Ympyrä taas sulkeutuu viikonvaihteen kuvauksissa Hämeenlinnassa, kun Viipurissa suuren osan aikuisesta iästään toiminut vanha Jaakko Juteini palaa näyttelijä Matti Nurmisen hahmossa Hämeenlinnaan katsomaan, vieläkö löytyy tuttuja ja vieläkö hänet muistetaan.

Häme on tarjonnut hyviä kuvauspaikkoja, sanoo Raimo Salo. Jäljellä on monia kauniita historiallisia maaseutuympäristöjä. Aiempia kuvauspaikkoja ovat olleet mm. Hattulan Mierola, Parolannummi ja Lepaa. Osa elokuvasta filmataan myös Viipurissa, jossa tuottaja käy vanhan viipurilaisen kanssa etsimässä kadonnutta Juteinin hautaa.

Arvon mekin ansaitsemme

Jaakko Juteini syntyi vuonna 1781 ja kuoli Viipurissa 1855. Viime vuosinaan hän toimi mm. keisarivallan sensorina. Jaakko Juteini on tiennäyttäjä, joka jäi jälkeensä tulleiden suomalaisuuden herättäjien ja suurmiesten varjoon. Jos suomalaiset eivät tunne muuta Juteinin tuotantoa, niin ainakin Laulun Suomesta, eli Arvon mekin ansaitsemme, joka on ollut joskus ehdolla kansallislauluksikin.

- Minulle Juteini on suomalainen mies, jonka tekstit ja ajatukset ovat yhä ajankohtaisia. Ei ihminen ole paljon muuttunut Juteinin päivistä, eikä maailmakaan siitä paljon pilalle mennyt, sanoo Raimo Salo.

Lähteet: YLE Häme

Lue seuraavaksi