Hyppää sisältöön

Nikolaoksen kirkon ikonostaasi kirkastuu

Joensuun ortodoksisen Pyhän Nikolaoksen kirkon ikonostaasin ikonit kunnostetaan. Osa yli satavuotiaan kirkon ikoneista on jo konservoitu Valamon konservointilaitoksessa. Kaikkia vanhan ikonostaasin ikoneita ei kuitenkaan voi siirtää muualle. Konservointi on jouduttu tekemään paikan päällä.

Pyhän Nikolaoksen kirkon ikonostaasin edusta on viikon ajan ollut osittain rakennustelineiden peitossa. Ikonostaasin ylimmän kerroksen puulle maalatut ikonit on jouduttu konservoimaan paikan päällä. Konservaattori Auli Martiskainen sanoo, ettei hän muista koska olisi keikkunut kirkossa rakennustelineillä.

- Niitä ei voinut irrottaa, koska ne on aikoinaan tehty paikan päällä, siihen sopiviksi. Niissä oli likaa ja myös puupohja oli elänyt jonkin verran, joten maali joistakin osin lohjennut. Sinänsä lika on ajan patinaa, mutta kun yleensä kirkon seiniä maalataan 30 vuoden välein, näyttää pahalle jos ikonit jäävät tummiksi.

Viikon aikana valmistuivat "suuret ikonit" Kristuksen ylösnousemus, ehtoollisen asettaminen, Herran taivaaseen astuminen ja Kristuksen kirkastuminen. Kaikki ne saatiin konservoitua. Kuninkaan ovien molemmin puolin olevat ikonit on jo kunnostettu ja niiden eteen on asetettu lasipinta. Sen tarkoituksena on suojata ikoneita tuohuksista ja suitsutuksesta tulevalta noelta. Ikonit joutuvat kärsimään myös huulipunasta. Punatuin huulin ikoneita suutelevat jättävät niihin jälkensä.

Pyhän Nikolaoksen ikoneista ei löytynyt mitään yllätyksiä. Auli Martiskainen muistelee, että joskus konservoinnin yhteydessä paljastuu "salassa " ollutta tietoa.

- Pari vuotta sitten löytyi pienessä tsasounassa olleesta ikonista sen tekijän nimi, mikä on hyvin harvinaista. Samalta tekijältä on Venäjällä tiedossa seitsemän ikonia.

Joensuun pyhän Nikolaoksen kirkko on Joensuun vanhimpia puurakennuksia. Se täyttää vuoden kuluttua 125 vuotta. Ikonostaasin konservointitöiden kustannusarvio on noin 30 000 euroa.

.
.