1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Phoenix toipuu kolmannesta jättimäisestä hiekkamyrskystä

Yhdysvaltalaista Phoenixin kaupunkia on jälleen koetellut suuri hiekkamyrsky. Hiekkapeite valtasi kaupungin jo kolmannen kerran kuuden viikon aikana. Pöly aiheutti useita liikenneonnettomuuksia, sulki lentokentän hetkeksi ja vei sähköt tuhansilta ihmisiltä.

Hiekkamyrsky Arizonan osavaltiossa USA:ssa. Kuva: REUTERS

Hiekkamyrskyt ovat melko tavallisia Arizonan osavaltiossa. Yhdysvaltain ilmatieteen laitoksen mukaan tänä vuonna myrskyt ovat kuitenkin olleet poikkeuksellisen suuria. Suomen aikaa torstaina ja perjantaina Phoenixia peittänyt pölypilvi oli noin kilometrin korkuinen ja leveydeltään yli 80 kilometriä.

Pöly haittasi näkyvyyttä ja aiheutti peltikolareita. Myös Phoenixin kansainvälinen lentokenttä jouduttiin sulkemaan noin 40 minuutiksi. Lisäksi astmaatikot ja hengitysvaikeuksista kärsivät saivat oireita.

Yhdysvaltalaismeteorologien mukaan samansuuruiset hiekkamyräkät ovat mahdollisia ainoastaan kolmessa maailmankolkassa: Arizonan osavaltiossa, Saharassa ja Lähi-idässä. Syntyäkseen myrskyt vaativat todella kuivat olosuhteet ja suuren määrän irtohiekkaa.