Tony Blair syyttää brittipoliitikkoja mellakoiden väärinymmärtämisestä

Iso-Britannian entinen pääministeri Tony Blair on suivaantunut väitteistä, joiden mukaan Britannian tämän kuun mellakoiden syynä olisi moraalin rappeutuminen. Blair varoittaa, että puheet hajonneesta yhteiskunnasta voivat pilata Britannian maineen. Väärillä johtopäätöksillä voidaan Blairin mielestä päätyä myös vääriin tekoihin väkivallan hillitsemisessä.

Ulkomaat
Ison-Britannian entinen pääministeri Tony Blair.
Ison-Britannian entinen pääministeri Tony Blair.Andy Rain / EPA

Blair on tulkinnut, että Lontoosta alkanut ja muihin englantilaisiin kaupunkeihin levinnyt mellakointi alkoi, koska valtavirran ulkopuolella olevat nuoret ovat tyytymättömiä.

- Britannia kokonaisuutena ei ole moraalisen rappion kourissa, Blair kirjoittaa Observer-sanomalehdessä tänään sunnuntaina.

Blair syyttää mellakoinnista nuoria, jotka ovat kasvaneet perheissä, jotka "toimivat aivan toisin kuin muu yhteiskunta".

Pääministeri David Cameron on toistuvasti lausunut moraalin puutteen synnyttäneen mellakat. Hän on kertonut tärkeimmäksi työkseen nyt "rikkoutuneen yhteiskunnan" korjaamisen.

Pääministerinä 2007 lopettaneelta Blairilta tämä on harvinainen kannanotto kotimaansa asioihin. Hän ei suunnannut kritiikkiään vain oikeistoon vaan koko poliittiseen kenttään.

Kymmenvuotisen pääministerikautensa jälkeen Blair on ollut mukana muun muassa kvartetissa, joka etsii ratkaisua Lähi-idän rauhanneuvotteluihin.

Lontoon poliisi kertoi tänään sunnuntaina, että elokuun alussa neljä yötä kestäneen mellakoinnin jäljiltä on tehty lähes 3 300 rikosilmoitusta pelkästään Lontoon alueella.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset