1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansannousut

Libyassa taistellaan pääkaupungista

Useat räjähdykset ja raskas tulitus ovat ravistelleet Libyan pääkaupunkia Tripolia lauantai-iltana ja varhain sunnuntaina. Tulitus alkoi Tripolissa pimeän tultua. Paikallisten mukaan tulitusta on kuulunut useilta alueilta. Kapinalliset kertovat hyökänneensä Tripoliin ensi kertaa. Gaddafin joukot myöntävät, että Tripolissa on taisteltu.

kansannousut
Öinen katu Tripolissa.
Räjähdykset ja raskas tulitus ovat kiirineet Libyan pääkaupungissa Tripolissa.REUTERS

Muammar Gaddafin hallinnon edustaja Mussa Ibrahim ehti jo sanoa valtion televisiossa, että kaupunki on turvallinen. Hänen mukaansa aseistetut kapinalliset soluttautuivat kaupunkiin pienissä ryhmissä.

Kapinallisten mukaan he ovat iskeneet pääkaupunkiin yhtä aikaa Naton joukkojen kanssa. Osapuolten antamia tietoja on vaikea vahvistaa.

Kapinalliset kertovat valinneensa hyökkäyspäiväksi lauantain, sillä se oli muslimien pyhän kuukauden ramadanin 20. päivä, jolloin muistetaan Badrin taistelua. Vuonna 624 muslimit taistelivat tuolloin ensimmäisen kerran Mekan pyhästä kaupungista.

Ratkaisevat taistelut käynnissä?

Libyan valtiollinen televisio esitti yöllä lähetyksessään ääninauhan, jossa Gaddafi kiitti kannattajiaan kapinallisten torjumisesta. Hän myös syytti ääninauhalla Ranskan presidenttiä Nicolas Sarkozya yrityksestä varastaa maan öljyä.

Varhain sunnuntaiaamuna valtion televisiossa näytettiin Gaddafin pojan Saif al-Islamin puhe, jossa hän vakuutti jälleen taistelun jatkuvan.

- Jos haluatte rauhaa, me olemme valmiita, hän kuitenkin vetosi kapinallisiin.

Television mukaan puhe oli tallennettu eilen. Saif Gaddafin mukaan hänen perheensä on "maksanut kovan hinnan kuten kaikki libyalaiset".

Kapinallishallinnon edustaja on sanonut, että useat Gaddafin kannattajat ovat paenneet. Hänen mukaansa seuraavat tunnit ovat taistelujen kannalta ratkaisevia.

Libyan johtajan Muammar Gaddafin vastustajat olivat sankoin joukoin Tripolin kaduilla myöhään lauantaina.

Tripolin asukkaiden mukaan Libyan hallinnosta lähetettiin heille tekstiviestejä, joissa asukkaita kehotettiin menemään kaduille aseiden kanssa taistelemaan.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi