1. yle.fi
  2. Uutiset

Blackberryn viestisalaus mellakkatutkijoiden riesana

Britanniassa nuorten suosioon noussut Blackberry-puhelin on osoittautunut keskeiseksi välineeksi mellakoiden organisoimisessa. Tutkintaa kuitenkin hankaloittaa laitteen viestien voimakas salaus. Puhelimen valmistaja on luvannut auttaa poliisia tutkimuksissa.

Ulkomaat
Nainen sormeilee Blackberry-puhelinta.
Brittinuorten suosiossa oleva Blackberry-puhelin.Ali Haider / EPA

Kanadalaisyhtiö RIM:n valmistama Blackberry-älypuhelin on Suomessa liki tuntematon, mutta Britanniassa sitä käyttää liki 40 prosenttia nuorista. Suosio johtuu ilmeisesti siitä, että laitteesta toiseen voi lähettää ilmaiseksi tekstimuotoisia BBM-viestejä.

Viestit poikkeavat tekstiviesteistä siinä, että niitä suojaa voimakas salakirjoitus.

- Operaattori ei näe, mitä siellä verkossa liikkuu, sanoo tietoturvayksikön päällikkö Erka Koivunen Viestintävirastosta.

Mellakoiden organisointiin käytettiin Blackberryn isolle joukolle kerralla lähetettäviä ryhmäviestejä. Poliisi ei pystynyt ennalta reagoimaan näihin yksityisviesteihin, toisin kuin julkisen internetin Twitterissä tai Facebookissa lähetettyihin kutsuihin.

Jälkikäteistä tutkintaa hankaloittaa juuri viestien salaus. Viestitietojen lukeminen edellyttää RIM:in hallusta löytyvää avainkoodia. RIM:in blogisivu joutui hakkerihyökkäyksen kohteeksi pian sen jälkeen, kun yhtiö oli ilmoittanut tekevänsä viranomaisten kanssa yhteistyötä. Myös yhtiön työntekijöitä on uhkailtu.

Salaus suojaa yksityisyyttä

Tähän saakka Blackberryn salaustekniikka on saattanut RIM:in kahnauksiin Dubain, Saudi-Arabian ja Intian viranomaisten kanssa. Maat ovat halunneet sulkea Blackberryn toiminnan, koska viranomaiset eivät pysty seuraamaan viestiliikennettä.

Mellakoiden jälkeen myös Britannia on väläyttänyt mahdollisuutta viestiverkkojen väliaikaiseen sulkemiseen poikkeustilanteissa.

Yleisellä tasolla hyvä salaus on kuitenkin parempi kuin huono, sanoo Erka Koivunen.

- Viestintävirasto nimenomaan kannustaa käyttämään salaavia, suojaavia teknologioita. Tämä salakirjoitus, vaikka se poliisin jättääkin pulaan, se on meidän mielestämme hyvä juttu. Se suojaa viestintäsalaisuutta ja ihmisten oikeutta viestiä luottamuksellisesti toistensa kesken.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi