Lakeuden Ristin tornin näköalatasanne on 276 portaan korkeudella

Akateemikko Alvar Aallon suunnittelema Lakeuden Risti on Seinäjoen maamerkki. Tornin näköalatasanne on noin 60 metrin korkeudessa ja houkuttelee satoja turisteja joka kesä maisemia ihailemaan.

Lakeuden Ristin piti alun perin olla väriltään musta. Kuva: YLE / Elina Niemistö

Seinäjoen Lakeuden Risti täytti vastikään 50 vuotta. Tänä kesänä Lakeuden Ristin valmistumisesta on nähty myös näytelmä Väärä väri.

- Aika paljon kesän mittaan on käynyt myös paikkakuntalaisia katsomassa, miltä Seinäjoki näyttää Lakeuden Ristin näköalatasanteelta, kertoo kirkolla oppaana kesän työskennellyt Anu Haapamäki.

Portaita tai hissillä

Lakeuden Ristin näköalatasanne on noin 60 metrin korkeudessa.

- Ylös pääsee portaita pitkin, jolloin askelmia tulee 276, tietää parisataa kertaa kesän mittaan näköalatasanteella käynyt Anu Haapamäki.

- Toki voi mennä myös hissillä, jolloin se nousee noin 45 metrin korkeuteen ja käveltäväksi jää enää 40 porrasta, Haapamäki listaa vaihtoehtoja.

Hississä pelottavinta

Korkeanpaikankammoiselle nouseminen Lakeuden Ristin torniin voi olla haastavaa.

- Ehkä pelottavinta on monelle ollut juuri hissillä nouseminen ja tornin "läpinäkyvät" portaat, mutta ylös päästyään kaikki ovat olleet tyytyväisiä, että tulivat, sanoo Anu Haapamäki.

- Kellotapulin tornin näkyessä hissiin tajuaa selvästi, miten korkealla oikein ollaankaan, Haapamäki kertoo hissimatkalaisten kommentteja.