1. yle.fi
  2. Uutiset

Amatööriravintoloitsijat hellivät herkuttelijoita sunnuntaina

Sunnuntaina syntyy yhden päivän tai muutaman tunnin ajaksi yli 150 ravintolaa. Etenkin Helsingin puistoissa ja pihoilla on tarjolla mitä erilaisempia amatöörivoimin tehtyjä herkkuja pientä korvausta vastaan. Ravintolapäivän toiminnanjohtaja vinkkaa, että ammattikokkien kannattaisi tutkia ruokaharrastajien menuja tarkalla silmällä ja poimia parhaat ideat itselleen.

Kotimaan uutiset
Leipiä ravintolapäivässä.
Tuuva Harjanne

HelsinkiOlli Sirén ei edes yritä salata innostustaan. Ravintolapäivä-tapahtuman toiminnanjohtaja oli tyytyväinen jo ensimmäiseen tempaukseen toukokuussa, nyt suosio on suorastaan räjähtänyt. Pop up -ravintoloita on mukana yli kolminkertainen määrä edelliseen tapahtumaan verrattuna.

Perjantaina puolenpäivän aikaan mukaan oli ilmoittautunut 150 yhden päivän kokkijoukkoa, ja lisää ilmoittautumisia sateli koko ajan. Helsingistä alkunsa saanut tapahtuma on levittäytynyt paitsi muihin suomalaiskaupunkeihin, niin myös Iso-Britanniaan, Sloveniaan ja Bulgariaan. Sirénin mielestä selvempää merkkiä ei voisi olla siitä, että hyvä idea saa ihmiset heti syttymään.

Ruoka edellä mennään

Hetken ravintoloitsijoita yhdistää Sirénin mukaan vain kukkiva luovuus ja aito rakkaus ruokaan. Konseptit ja listat kattavat koko keittotaidon kirjon. Ammattilaisten kannattaakin käydä tarkkaan läpi listoja ja konsepteja ja poimia parhaat.

- Ihmiset ovat lähteneet tähän siitä ilosta, että saavat tarjota ruokaansa muille. Esimerkiksi hinnat ovat yleensä hyvin kohtuullisia ja useimmiten vain kattavat kulut.

Tarjolla on perinteistä pullaa ja kahvia -osastoa, mutta seikkailunhaluisilla on mahdollisuus saada lautasilleen myös sellaisia herkkuja, joita nyt on vaikea löytää helsinkiläisravintoloiden listoilta. Sirén itse aikoo herkutella sisäelimillä.

- Meillä on paljon mukana vegaaniravintoloita, mutta lihaherkkujen ystävänä aion käydä Kruunuhaassa, jossa sisäpihalla Sydän & Veri -ravintola tarjoilee muun muassa kananmaksaterriiniä ja sinappimunuaisia. On hienoa, miten ihmiset ovat tarttuneet ajatuksiin, joita ei ravintoloissa nyt juuri ole.

Siréniä kiinnostaa myös Ravintolapäivän aloittava, sunnuntain vastaisena yönä puoliltaöin Tokoinrannassa tarjoilun käynnistävä raw food -yösnägäri.

- Siellä on kaikki raakaa ja vegaanista. Millainenhan on raaka ja pikantti vegemakkara? Mutta ei tässä ole kaikki lähteneet gourmet edellä, vaan mielenkiintoinen ruoka edellä.

Turha juhlallisuus loistaakin poissaolollaan. Esimerkiksi Punavuoressa, Koffin puiston liepeillä on Pakastepitseria, jossa tuunataan ns.roiskeläppäpitsoja valkosipulilla ja oreganolla ja kokonaisuus paistetaan aidossa sähköuunissa. Kyytipojaksi on tarjolla limua ja irtokarkkeja.

Viranomaiset ottavat rennosti

Tiukasta lupapolitiikasta ja pilkun paikan vahtimisesta viime aikoina parjatut viranomaiset ovat katselleet Ravintolapäivän touhuja läpi sormien. Vaikka alkoholiakin tarjoillaan, ei valituksia ole tullut. Kukaan ei ole myöskään käynyt lämpömittarin kanssa vahtimassa myyntioloja.

Toiminnanjohtaja Sirénin mielestä Suomi voi hyvin antaa vähän liekaa itselleen yhden päivän ajan silloin tällöin.

- Kukaan ei ole tehnyt tästä ongelmaa, nostanut äläkkää, tai kysellyt lupia. Sanoihan Eviran johtokin televisiossa, kun asiasta kysyttiin, että kaikenlaisia juttuja voi kokeilla.

Sisäpihat ja kotiovet aukeavat

Ravintolapäivä avaa paitsi makunystyröitä niin myös toisia näkökulmia kotikaupunkiin. Osa ravintolapäivän kokeista vaatii ennakkovarausta kolmen ruokalajin päivälliselle, joka tarjoillaan kotikeittiössä, osa kutsuu asiakkaansa tavallisesti salatuille sisäpihoille. Esimerkiksi Vallilassa Pohjoismaiden suurimmalla sisäpihalla voi nauttia puolalaisia herkkuja, Punavuoressa hurauttaa hissillä yläkertaan ostamaan take away -siskonmakkarasoppaa.

Ravintola voi tulla asiakkaansa luo myös ihan konkreettisesti, sillä mukana on polkupyörällä kulkevia amatöörikokkeja.

Järjestyshäiriöitä ei ainakaan ensimmäisessä tapahtumassa ollut, eikä Sirén usko niitä tulevan nytkään.

- Jokainen voi itse päättää, millaisia varmistuksia haluaa ja päästääkö vieraita vaikka kotiinsa. Ihmiset ovat fiksuja ja tietävät kyllä, miten haluavat pitää ravintolaansa.

Varsinaisten ravintoloiden raivokkaita reaktioitakaan Sirén ei pelkää. Hänen mielestään Ravintolapäivä pelaa niiden kanssa samassa joukkueessa.

- Me emme vie heiltä asiakkaita, päin vastoin! Tämä on selkääntaputus ravintoloille, ylistystä ruualle ja ravintolakulttuurille.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi