Halonen ja Katainen laskivat muistoseppeleen Norjan uhreille

Norjassa on tänään muisteltu joukkosurman uhreja kansallisessa muistotilaisuudessa. Muistotilaisuuteen odotetiin saapuvan noin 6 000 vierasta. Suomesta tasavallan presidentti Tarja Halonen ja pääministeri Jyrki Katainen osallistuivat Norjan muistotilaisuuteen.

Ulkomaat
Presidentti Tarja Halonen ja pääministeri Jyrki Katainen laskevat muistokukat Oslon tuomikirkon edustalle.
Presidentti Tarja Halonen ja pääministeri Jyrki Katainen laskivat muistokukat Oslon tuomikirkon edustalle.Reuters-TV

Ennen muistotilaisuutta Halonen ja Katainen yhdessä Pohjoismaiden kuninkaallisten ja pääministereiden kanssa laskivat valkoisia ruusuja Oslon tuomiokirkon portaille. Ruotsista kukkia laskemassa olivat kruununprinsessa Victoria ja pääministeri Fredrik Reinfeldt.

Kansallinen muistotilaisuus pidettiin Oslon Spektrum-areenalla. Muistotilaisuudessa esiintyi muun muassa popyhtye A-ha, Norjan radion sinfoniaorkesteri ja norjalaisia eturivin artisteja.

"Vapaus on vahvempi kuin pelko"

Tilaisuudessa kuultiin myös kuningas Haraldin ja pääministeri Jens Stoltenbergin puheet.

- Isänä, isoisänä ja puolisona voin vain arvata joidenkin teidän tuskanne, kuningas Harald sanoi läheisiään menettäneille.

- Pidän kiinni uskostani siihen, että vapaus on vahvempi kuin pelko. Pidän kiinni uskostani avoimeen norjalaiseen demokratiaan ja yhteiskuntaan. Ja pidän kiinni uskostani kykyymme elää vapaasti ja turvallisesti omassa maassamme, kuningas Harald jatkoi puheessaan.

Myös pääministeri Stoltenbergin mukaan Norja on yhdessä voittanut vihan.

- Ottakaamme avosylin vastaan avoimuuden, suvaitsevaisuuden ja yhteisöllisyyden, Stoltenberg sanoi.

Lähteet: YLE Uutiset