Talousrikollisille vaaditaan kovempia rangaistuksia

Talousrikollisten vankilatuomioita halutaan pidentää. Asiantuntijan mukaan nykyistä kovemmat rangaistukset vähentäisivät talousrikollisuutta. Uusi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) käynnistää selvityksen rangaistusten koventamisesta.

Kotimaa

Tyypillinen talousrikos on rakennusalalla tehty verorikos. Niiden lisäksi Suomessa tehdään paljon konkurssiin liittyviä velallisen rikoksia ja kirjanpitorikoksia. Joskus poliisitutkintaan päätyy myös pörssirikosepäilyjä.

Suomessa talousrikollisilla on paremmat oltavat kuin Ruotsissa.

Suomessa törkeistä talousrikoksista maksimirangaistus on neljä vuotta. Ruotsissa maksimirangaistus on kuusi vuotta. Suomessa esimerkiksi törkeästä veropetoksesta tuomittu joutuu vain noin 35 prosentissa tapauksista istumaan tuomiotaan vankilassa.

Syy on se, että suuri osa tuomioista määrätään ehdollisena tai ehdoton tuomio muutetaan yhdyskuntapalveluksi. Ruotsissa jopa 90 prosenttia törkeän veropetostuomion saaneista joutuu vankilaan.

"Kovemmilla rangaistuksilla vähemmän rikoksia"

Monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että ehdottomat vankilatuomiot ja pidemmät rangaistukset vähentäisivät talousrikollisuutta.

- Kyse on paljolti tuomioistuinten käytännöstä. Suomeenkin olisi kuitenkin lakiin hyvä saada kuuden vuoden maksimirangaistus. Tämä varmasti vähentäisi intoa tehdä talousrikoksia. Nehän ovat juuri sellaisia, joita suunnitellaan tarkasti ja mietitään kustannuksia ja hyötyjä, uskoo verotusneuvos, harmaan talouden asiantuntija Markku Hirvonen.

Selvitys rangaistusten koventamisesta

Uusi hallitus pyrkii estämään monin tavoin talousrikollisuutta. Hallitus kirjasi hallitusohjelmaankin, että rangaistusten koventamista selvitetään.

- Tässä pitää olla kieli keskellä suuta. Itse rangaistusasteikon nostaminen ei välttämättä ennaltaehkäisevästi toimi niin hyvin kuin uskotaan. Toisaalta sitä ei voi tietää. Tärkeintä kuitenkin on suuri kiinnijäämisriski, toteaa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Oikeusministeri käynnistää oikeusministeriössä selvityksen rangaistusasteikoista. Omaa kantaansa asiaan Henriksson ei suostu tässä vaiheessa kertomaan.

Lähteet: YLE Uutiset / Päivi Happonen