Tripolissa juhlittu kapinallisten saapumista

Libyan pääkaupungissa Tripolissa ihmiset ovat ottaneet juhlien vastaan kaupunkiin tulleet kapinallisten joukot. Koko Tripolin kerrotaan nyt olevan kapinallisten hallussa lukuun ottamatta Muammar Gaddafin tukikohtaa.

kansannousut
Kapinallissotilaat ajoivat pitkin Tripolin katuja ja juhlivat kaupungin valloittamista.
Libyan kapinallisjoukot tutkivat autoja tiesululla Abu Nawaz -kadulla Andaluzin kaupunginosassa Tripolissa. Juhlivat, voitonmerkkiä näyttävät kapinalliset ajelivat autoilla pitkin Tripolia.

Al-Jazeeran mukaan kapinalliset ovat valloittaneet myös valtion radiotalon Tripolissa. Kapinallisten joukot etenivät Tripolin keskustaan sunnuntaina. Joukot etenivät nopealla tahdilla ja lähes ilman vastarintaa.

Brittiläisen uutiskanavan Sky Newsin kirjeenvaihtajan mukaan satoja kaupunkilaisia on tullut ulos kodeistaan. He riemuitsevat kapinallisarmeijan saapumisesta Tripoliin. Ihmiset repivät Gaddafin julisteita alas seiniltä ja polkevat niitä.

Tripolin keskustan kadut ovat ruuhkautuneet kapinallisten ja juhlijoiden autoista. Libyan kapinalliset saavuttivat Tripolin Vihreän aukion. Kapinalliset heiluttivat opposition lippuja ja ampuivat ilmaan riemulaukauksia.

Al-Jazeera näytti kuvaa myös kapinallisten pääkaupungista Benghazista, jossa kymmenet tuhannet ihmiset ovat juhlimassa kaduilla.

Yli tuhat kuollutta

Libyan hallinnon tiedottajan Mussa Ibrahimin mukaan 1300 ihmistä on kuollut Tripolissa 24 tunnin aikana. Lisäksi 5 000 olisi haavoittunut.

Ibrahimin mukaan Libyan hallinto on yhä vahva. Ibrahim sanoo, että tuhannet vapaaehtoiset ja sotilaat ovat valmiita taistelemaan.

Kapinallisjoukkojen mukana kulkevien uutistoimisto AP:n toimittajien mukaan Gaddafin hallinto näytti olevan nopeasti murenemassa.

Kapinallisten edustajan Ahmed Jibrilin mukaan hyökkäys on ollut Libyan kansallisen neuvoston johtamien joukkojen ja Naton yhteinen. Nato sanoo, ettei osallistu maaoperaatioon, mutta luonnollisesti seuraa tapahtumia, ja mikäli esimerkiksi panssarivaunut tulittavat siviilejä, ilmaiskuja tehdään.

Kapinalliset kertoivat, että he ovat saaneet vahvistuksekseen 200 taistelijaa meritse Misratasta. Al-Jazeeran mukaan satoja taistelijoita on liittynyt joukkoon myös muualta Libyasta.

Lähteet: Reuters, AFP, AP, YLE Uutiset