Koirasta haaveileva voi ryhtyä koirakummiksi

Dogikummi-palvelun tarjoaa koirista pitävälle mahdollisuuden hoitaa koiraa silloin tällöin ryhtymättä kuitenkaan koiranomistajaksi. Samalla tulee auttaneeksi omistajaa koiran hoidossa.

Kotimaa
Lemmikkien hoitopaikat ovat nyt kysyttyjä.
Jarkko Heikkinen / YLE

Moni aikuinen ja lapsikin haaveilee koirasta, mutta melko monella on myös hyvä syy jättää eläin hankkimatta. Ja on myös niitä, joilla karvainen kaveri jo kotoa löytyy, mutta hoitopaikan kanssa saa tuskailla niin lomilla kuin muissakin poikkeustilanteissa. Olipa ongelma tämä tai tuo, apu voi löytyä kummikoira-toiminnasta.

Verkkopalvelu Dogikummi auttaa löytämään sopivan hoitokoiran tai koirahoitajan. Valtakunnallisesta palvelusta voi valita esimerkiksi minkä kokoista koiraa toivoo tai miltä alueelta kaipaa hoitajaa. Palvelu käynnistyi Suomessa joulukuussa.

Kummi on turvallinen hoitaja

Miia Vakkuri päätyi mukaan toimintaan, kun edessä oli matka ja Lapin porokoira Piitulle tarvittiin hoitaja. Palvelun kautta hän sai hoitopaikan, josta löytyi Piitulle kaveri.

Hänen mielestään kummitoiminnan avulla omistaja pääsee nauttimaan esimerkiksi lomamatkastaan enemmän, kun matkan aikana tietää, että myös koiralla on mukavaa.

- Halusin Piitun sellaiseen perheeseen, jossa olisi toinen koira. Koira saattaa stressata isossa hoitolassa. On reilua myös koiralle, että sillä on tuttu paikka, jonne se laitetaan hoitoon.

Rehellisyys maan perii koirakummeilussakin

Vakkuri toimii myös itse koirakummina. Hän kehuu, että kummitoiminnan kautta myös esimerkiksi perheen lapset on helppo tutustuttaa koiriin ja niiden hoitamiseen. Rehellisyys on tärkeää tässäkin toiminnassa.

- Pitää pystyä kertomaan, millainen kokemus on koirista ja minkälainen kummi olisi.

Kokemattomuutta ei kannata pelätä, sillä Vakkurin mukaan aloittelevillekin koirahoitajille löytyy palvelun avulla sopiva hoitokoira.

Vakkuri muistuttaa, että koiranomistajan on myös annettava hoitajalle ohjeita. Kun Piitu lähti hoitoon, Vakkuri oli kirjoittanut hoitajalle listan sanoista, jotka ovat Piitulle tuttuja ja mistä Piitu pitää.

- Näin hoitaja pystyy keskittymään vain hoitamiseen.

Lähteet: YLE Helsinki