Arvio: Sisällissota ei ole vielä loppu Libyassa

Komentaja Juho-Antero Puistola Maanpuolustuskorkeakoulusta arvioi, että sisällissota Libyassa ei ole loppunut Tripolin valtaukseen. Hänen mukaansa paikallisia taisteluja voi olla vielä pitkään.

kansannousut

Jotta Libyan hajoaminen voidaan välttää kaikkien osapuolien kohteleleminen tasapuolisesti on olennaista maan vakauden kannalta.

- Nyt erittäin suuri haaste on turvallisuuden ja vakauden ylläpito. Näin ollen useimmat länsimaiden johtajat ja Yhdistyneiden kansakuntien edustajat ovatkin vaatineet kapinallisia kunnioittamaan ihmisoikeuksia ja kohtelemaan kaikkia osapuolia Libyassa tasapuolisesti, jotta nimenomaan tällainen Irakista tuttu lähes hajoaminen pystyttäisiin välttämään, sanoi Puistola Ylen Aamu-tv:n haastattelussa.

Kansainvälisen yhteistön tuki on ollut ratkaisevaa kapinallisten etenemisen kannalta.

- Ilman Naton tukea tai sanotaan Naton mandaatin mukaan tehtyjä ilmaiskuja kapinalliset tuskin olisivat päässeet missään vaiheessa Tripoliin.

- Voi olla että Gaddafi olisi pystynyt silloin jo helmi-maaliskuussa lyömään ja kukistamaan tämän kapinan, ja Naton rooli ja erityisesti YK:n antama valtuutus oli ehdottoman ratkaiseva tässä kansannousussa.

Libyan kapinalliset ovat vallanneet suurimman osan pääkaupunki Tripolista. Taisteluja käydään kuitenkin monissa pesäkkeissä. Libyan johtajan Muammar Gaddafin turvallisuutta vartioiva henkivartiokaarti on antaunut Tripolissa. Lisäksi Gaddafin kaksi poikaa on vangittu. Gaddafin olinpaikasta ei ole tietoa.

Lähteet: YLE Uutiset