1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansannousut

Gaddafin pojan kohtalo ratkaistaan äänestämällä

Libyan kapinallisneuvoston Ranskan-edustajan mukaan kapinalliset äänestävät, lähetetäänkö Muammar Gaddafin vangittu poika Saif al-Islam kansainvälisen rikostuomioistuimen eteen Haagiin. Mansur Seif al-Nasrin mukaan toinen vaihtoehto on, että Gaddafin pojan oikeudenkäynti järjestetään Libyassa.

kansannousut
Muammar Gaddafin pojat Al-Saadi ja Saif al-Islam Gaddafi.
Muammar Gaddafin pojat Al-Saadi ja Saif al-Islam Gaddafi.Sabri Elmhedwi / EPA

Gaddafin mahdollisena seuraajana pidetystä Saif al-Islamista kansainvälinen rikostuomioistuin ICC on antanut etsintäkuulutuksen. Saif al-Islam pidätettiin yön aikana.

- Olemme antaneet ohjeet, joiden mukaan häntä pitää kohdella hyvin, niin että hän voi joutua oikeuden eteen, sanoi kapinallisneuvoston johtaja Mustafa Abdel Jalil.

Gaddafin poikien Mohammedin ja Saadin kerrottiin aiemmin olevan kapinallisten hallussa. Mohammed sanoi al-Jazeeralle varhain maanantaina olevansa pidätettynä ja kotiarestissa. Al-Jazeera -uutiskanavan mukaan Gaddafille uskolliset joukot onnistuivat kuitenkin vapauttamaan Mohammedin myöhemmin.

Mohammed on toiminut Libyan olympiakomitean puheenjohtajana. Saadi taas on liikemies ja entinen ammattijalkapalloilija. Gaddafilla on kaikkiaan seitsemän poikaa.

Tiettävästi myös Gaddafin ainoa tytär Aisha olisi vangittu samalla, kun hänen kotinsa vallattiin.

Hallinto vakuuttaa neuvotteluhaluja

Gaddafin hallinto kertoo olevansa valmis välittömiin neuvotteluihin kapinallisten kanssa. Hallituksen tiedottajan Mussa Ibrahimin mukaan Gaddafi on valmis suoriin neuvotteluihin kapinallisten kansallisen neuvoston kanssa.

Ibrahim vetosi kapinallisiin, jotta taistelut päättyisivät. Kapinallisten kansallisen neuvoston johtaja Mustafa Abdel Jalil sanoo, että taistelu voidaan lopettaa, mikäli Gaddafi ilmoittaa lähtevänsä.

Gaddafi itse sen sijaan esiintyi yhä uhmakkaasti Libyan valtion television ääninauhalla. Gaddafi vetosi toistamiseen vuorokauden aikana, jotta hänen kannattajansa saapuisivat Tripoliin sen "suojelemiseksi ja puhdistamiseksi".

- Se on kaikkien libyalaisten velvollisuus. Kyse on elämästä ja kuolemasta, Gaddafi sanoi.

Henkivartiokaarti antautunut, vankeja vapautettu

Tripolin valtausta valmisteltiin huolellisesti kolmen kuukauden ajan, kertoo korkea-arvoinen kapinallisjohtaja Fathi al-Baja uutistoimisto AP:lle. Suunnittelu tehtiin kapinallisten, Naton ja Tripolissa olevien Gaddafia vastustavien voimien yhteistyönä.

Valtauksen avain oli Tripolia puolustavan Gaddafin erikoispataljoonan yllättävä antautuminen. Al-Bajan mukaan pataljoonan komentaja oli salaa ollut kapinallisten kannattaja. Tämä johtui siitä, että Gaddafi oli vuosia sitten teloituttanut komentajan veljen.

Kun kapinalliset pääsivät Tripolin porteille, kaupungissa olleet salaiset kapinallissolut aktivoituivat. Kansaa alkoi virrata kaduille. Kaupungista käyty taistelu oli lopulta erittäin lyhyt, eräs kapinallinen sanoo kuulleensa tulitusta vain 20 minuutin ajan.

Kapinalliset ovat vapauttaneet tiettävästi tuhansia vankeja useista Tripolin vankiloista. Monet ovat olleet vangittuna vastustettuaan hallitusta.

Lähteet: Reuters, AFP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi