1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Karachin väkivaltaisuuksissa jo liki sata kuollutta

Pakistanin suurimman kaupungin Karachin väkivaltaisuuksissa on viikon aikana kuollut jo lähes sata ihmistä. Vaatimukset armeijan väliintulosta ovat voimistuneet, ja vaikutusvaltainen Muttahida Qaumi -puolue kehotti ihmisiä tiistaina lakkoon surmien vuoksi.

Ulkomaat

Tiistaina liikeyritykset, koulut ja virastot ovat pitäneet ovensa kiinni, ja lakko on näkynyt myös taksi- ja linja-autoliikenteen pysähtymisenä.

Väkivaltaisuuksissa on viime keskiviikon jälkeen kuollut ainakin 96 ihmistä. Viime yönä löytyi kymmenen ruumista.

Poliisin mukaan väkivaltaisuuksissa on kyse puolueisiin sidoksissa olevien rikollisjoukkojen välienselvittelystä. Pääpuolueina pidetään urdunkielisen enemmistön tukemaa Muttahida Qaumi -liikettä, pashtuja edustavaa Awami-kansallispuoluetta ja hallitsevaa Pakistanin kansanpuoluetta PPP:tä. Puolueet ovat kiistäneet osallisuutensa.

Pakistanin pääministeri Yousuf Raza Gilani lensi maanantaina Karachiin ja kehotti paikallishallitusta palauttamaan rauhan mahdollisimman pian. Sindhin maakunnan tiedotusministerin mukaan väkivaltaisuuksien lopettamiseksi suunnitellaan "kirurgista operaatiota".

Gillanin Pakistanin kansanpuolueen PPP:n mukaan siviiliviranomaiset kykenevät huolehtimaan tilanteesta. Muissa puolueissa vaatimukset armeijan väliintulosta ovat kuitenkin lisääntyneet. Muttahida Qaumin edustajan mukaan tilanteeseen tulisi puuttua kenen tahansa, joka voi saada aikaan tuloksia, myös armeija. Awamin edustaja sanoo puolueen haluavan armeijan palauttamaan rauhan.

Myös muun muassa Pakistanin kauppa- ja teollisuuskamari vaatii armeijan väliintuloa, sanoo varajohtaja Khalid Tawab uutistoimisto AFP:lle.

Poliittiset, etniset ja uskonnolliset väkivaltaisuudet ovat vaivanneet Karachia pitkään. Väkivaltaisuuksissa on tänä vuonna kuollut jo noin 900 ihmistä.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi