1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansannousut

Gaddafin poikien pidätykset herättävät hämmennystä

Muammar Gaddafin poikien mahdolliset antautumiset herättävät kummastusta niin Libyan kapinallisten kuin ulkovaltojenkin piirissä. Saif al-Islam ja Mohammed Gaddafin sanottiin jääneen kapinallisten käsiin, mutta kumpikaan ei ole enää vangittuna.

kansannousut
Muammar Gaddafin pojat Al-Saadi ja Saif al-Islam Gaddafi.
Muammar Gaddafin pojat Al-Saadi ja Saif al-Islam Gaddafi.Sabri Elmhedwi / EPA

Saif al-Islam esiintyi tiistain-vastaisena yönä uhmakkaana Tripolin kaduilla. On epäselvää, oliko hän missään vaiheessa vangittuna.

Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n sanottiin maanantaina jo vahvistaneen pidätyksen, mutta ICC:ltä tulleen tiedotteen mukaan tuomioistuin ei koskaan saanut varmaa tietoa pidätyksestä. ICC:n antamaksi väitetty varmistus oli väärinkäsitys.

Libyan hallituksen vastustajat aprikoivat, oliko tieto pidätyksestä vain kapinallisten propagandaa. Esimerkiksi kuvia vangeista ei koskaan tullut julki.

On myös mahdollista, että korkea-arvoinen vanki pakeni vartijoiltaan tai lahjoi heidät. Tämä vaihtoehto ei anna vakuuttavaa kuvaa kapinallisten toiminnasta.

Myös Mohammed Gaddafin osalta tulee hämmentäviä tietoja. Hänen sanottiin olleen myös kapinallisten huostassa, mutta paenneen yön aikana. Erään kapinallisten johtohenkilön mukaan Mohammed kuoli pakoa yrittäessään, kertoo al-Jazeera-televisiokanava.

Tätäkään tietoa ei ole vahvistettu, kuten ei myöskään tietoa Muammar Gaddafin kolmannen pojan, Saadin pidätyksestä, mistä myös on huhuttu.

Lähteet: Reuters, AFP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi