Hyppää sisältöön

Vanha kännykkä on hylkiö

Vanha mutta toimiva kännykkä päätyy yleensä tuttavien käyttöön tai varapuhelimeksi laatikon pohjalle. Käytetyt luurit käyvät huonosti kaupaksi.

Kuva: YLE / Tuuli Kuismin

Käytetyt kännykät eivät kerta kaikkiaan kiinnosta suomalaisia kuluttajia. Siksi tavalliset elektroniikka- ja matkapuhelinmyymälät eivät ota niitä vastaan.

- Kyllä siitä ainakin neljä, viisi vuotta on, kun ollaan viimeksi käytettyjä kännyköitä myyty, valtakunnallisen kännykkäkauppaketjun myyjä muistelee tamperelaisliikkeessä.

Keskivertomyymälät eivät tunne myöskään vaihtoalennuksia uutta kännykkää ostettaessa.

Tamperelaisen matkapuhelinkaupan myyjä arvioi, että vanhojen kännyköiden kauppa ei kannata: uusien puhelinten hinnat ovat niin matalalla, että käytetty matkapuhelin maksaisi lähes saman verran kuin uusi.

Kännyköiden hautausmaa

Tavallista on, että käytetty mutta hyväkuntoinen kännykkä kierrätetään sukulaisten tai kavereiden käyttöön. Toinen yhtä yleinen tapa on jättää kännykkä lojumaan laatikon pohjalle varapuhelimeksi. Monilla on lipaston laatikossa kännyköiden hautausmaa.

Kännykän lopullinen hävittäminen arveluttaa, sillä laitteissa on ongelmajätemateriaaleja. Sen vuoksi jotkin kännykkäkauppojen asiakkaat jättävät vanhan kännykkänsä myymälään ostaessaan uuden. Hyvätkuntoisetkaan kännykkähylkiöt eivät yleensä päädy myyntiin, vaan ne päätyvät kierrätykseen osina. Akun paikka on ongelmajätteissä, muut osat laitetaan elektroniikkajätteeseen.

Uuteen käyttöön tai palasiksi

Vanhoissa kännyköissä piilee markkinapotentiaalia. Viime vuoden maaliskuussa aloittanut Kierrätä kännykkä -palvelu ostaa ja ottaa vastaan vanhoja puhelimia. Yritys maksaa matkapuhelimesta korvauksen kunnon ja mallin perusteella. Iso osa palveluun saapuvista puhelimista on hyväkuntoisia.

- Sanotaan, että noin puolet on täysin toimivia, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Richard Fieldhouse.

Toimivat tai korjauskelpoiset kännykät myydään käyttöpuhelimiksi esimerkiksi Yhdysvaltoihin, Afrikkaan tai Kiinaan. Erilaisten mallien kysyntä vaihtelee alueittain.

Romut ja ikivanhat luurit puretaan osiksi, ja materiaalit menevät kierrätykseen. Kierrätä kännykkä -palvelu tekee yhteistyötä myös järjestöjen kanssa, ja asiakas voi halutessaan lahjoittaa kauppasumman tai osan siitä hyväntekeväisyyteen.

Kaikista kännyköistä korvausta ei makseta. Ehjästä ja toimivasta halkomallin nokialaisesta ei saa senttiäkään.

.
.