Ateria-automaatti jopa tuhannen ihmisen käyttöön Helsingissä

Automaatit on tarkoitus ottaa laajemmin avuksi ikäihmisten ruokapalveluissa, kun Palmia lopettaa lämpimien ruokien jakelun vuoden vaihteessa. Kaupungissa otettiin ensimmäiset ateria-automaatit käyttöön viime vuoden lopulla.

Kotimaa
Helsinki käyttää ateria-automaattia vanhusten ruokapalvelussa. Kotiin tuotavat ateriat säilytetään pakastimessa ja lämmitetään laitteen uunissa.YLE

Helsingin aiemmissa suunnitelmissa ateria-automaatin käyttäjiksi kaavailtiin 300-500 ihmistä. Tilanne muuttui, koska Palmia lopettaa lämpimien aterioiden toimittamisen asiakkaille.

Palmian kuljetus ei mahdollista aterioiden lämpötilojen säilyttämistä nykylainsäädännön mukaisina. Vuoden vaihteessa elintarviketurvallisuusviraston Palmialle antama lisäaika on kulumassa umpeen.

Uusien automaattien hankinta maksaa kaupungille korkeintaan 800 000 euroa. Ateria-automaatti on pakastimen, uunin ja tietokoneen yhdistelmä, joka tuodaan asiakkaiden kotiin.

Ruokalista vaihtuu kuukausittain ja valittavana on 40 pääruokaa ja 20 jälkiruokaa.

Menumatilla monopoli

UUdet automaatit toimittaa Menumat Oy.

Ruoka-automaattimarkkinoilla ei Helsingin terveyskeskuksen mukaan ole muita palvelun tarjoajia. Kilpailutuksen yhteydessä vuonna 2010 saatiin vain yksi tarjous.

Siksi ateriapalvelun lisätilausta ei nyt kilpailuteta.

Lähteet: YLE Helsinki