1. yle.fi
  2. Uutiset

Suunnistuksessa aivot ei saa olla solmussa

Pasi Ikonen suunnisti viime viikolla pitkän matkan MM-hopealle Ranskassa. Vaajakosken Terää edustavaa jyväskyläläistä Ikosta kiehtoo suunnistuksessa lajin vaikeus - miehen mielestä suunnistaja ei ole koskaan valmis, mutta on äärettömän hienoa kun voi kokea olevansa hyvä.

suunnistus

Tuore suunnistuksen MM-hopea maistui Ikosesta erityisen makealta, sillä edelliset henkilökohtaiset MM-mitalit miehellä ovat kymmenen vuoden takaa vuodelta 2001, jolloin Ikonen otti hopeaa sprintissä ja voitti pikamatkan maailmanmestaruuden.

Kilpakumppanien kanssa kamppailu metsässä on Ikosen mukaan aina melkoista henkien taistoa.

- Kyllä se on aika mielenkiintoista. Hopeajuoksussakin ekojen rastien aikana aloin saamaan kaksi edellä lähtenyttä kiinni paljon aikaisemmin kuin olin kuvitellut, sen jälkeen se mielen kamppailu oli huomattavasti helpompaa, kuvailee Ikonen.

Suunnistus on Ikosenkin mukaan monella tapaa vaativa laji.

- Se on vaikea laji. Siinä on sekä fysiikka että taito mukana. Siinä ei koskaan voi tulla valmiiksi, mutta voit kokea olevasi aika lähellä valmista. Joku siinä jutussa just on hauskaa, ettet koskaan ole ihan valmis, mutta voit tuntea olevasi hyvä.

Peli kovenee koko ajan

Ikonen kertoo, että suunnistuksessa muiden maiden taso on noussut huimasti viimeisten 10-15 vuoden aikana.

- Se on oikeesti kova seurata, kun muut panostaa ammattimaisesti ja itse olet amatööripohjalla. Siinä alkaa henkisellä puolella taistelu käymään, että noi pystyy muun muassa paremmissa olosuhteissa treenaamaan. Jostain syystä ulkopuolisetkin asiat saattaa vaikuttaa henkiseen suorituskykyyn. Peli on mennyt kovemmaksi vuosi vuodelta.

Urheilijaksi ryhtymistään Ikonen kuitenkin muistelee lämmöllä.

- Vanhemmat on urheililjoita ja mun nuoruudessa kaikki muutkin harrasti urheilua, se on varmaan mun kohdalla aika luonnollisesti lutviutunut sille tielle. Mulle ei koskaan tarjottu lapsena ja nuorena urheilua pakolla. Oma halu sai kehittyä rauhassa ja se on ehkä pitkän uran salaisuuskin osittain semmonen, että on oma halu urheilla ja kehittyä.

Vuokatti siintää silmissä

Huippusuunnistaja Pasi Ikosen motivaatio on tuoreen MM-menestyksenkin jälkeen yhä kohdallaan.

- Meillä on kotikisat kahden vuoden päästä Vuokatissa ja sitä olen pitänyt varsinaisena tavoitteenani. Nyt tätä menestystä tuli kaksi vuotta aikaisemmin, niin se ei luonnollisestikaan haittaa yhtään. Meillä on nyt vielä SM-kisat ja maailmancupin pari päätösviikonloppua jäljellä. Nyt kun on mennyt hyvin, niin sitä saa lähteä nautiskelemaan SM-kisoihin. Tykkään vaan niin tästä lajista, että eipä siinä muutakun antaa mennä vaan. Joku kestävyyssuorittamisessa vaan on todella upeeta, virnistää Ikonen.

Lähteet: YLE Keski-Suomi

Lue seuraavaksi