Alf Rehn: Hyvä idea suututtaa aina jonkun

Mullistavaa keksintöä on turha odotella, jos tyytyy vain parantelemaan jo olemassa olevia asioita tai käsitteitä. Innovaation idea on kääntää koko juttu päälaelleen, yllyttää professori Alf Rehn.

innovaatiot
Professori Alf Rehn.
YLE / Lassi Lähteenmäki

Nuoret innovaattorit ovat tärkeitä, koska he pystyvät kyseenalaistamaan asioita, joihin muut ovat jo tottuneet. Uuden keksiminen ei ole kuitenkaan iästä kiinni, sillä innovaattoreita löytyy vauvasta vaariin.

- Tietyntyyppinen oppimattomuus on tärkeää. Jos ei ole käynyt kouluja tai toiminut virkamiehenä koko ikäänsä, ei ole myöskään oppinut vielä pahoille tavoille. Se, että ei tiedä mikä ei toimi, on olennaista uuden keksijälle, miettii Åbo Akademin professori Alf Rehn.

Mullistava idea on aina uhka

Erinomaisen idean tunnistaa siitä, että kaikki eivät suinkaan ole samaa mieltä asiasta.

- Hyvä idea ravistaa meitä. Tulee mieleen, että "häh, voiko se mennä näinkin", nauraa Rehn.

Rehnin mukaan oikeassa innovaatiossa on väistämättä uhattuna jonkun tapa toimia, toisen elanto tai kolmannen firma.

- Se, että joku suuttuu ideastasi on itse asiassa paras indikaattori hyvästä ideasta, sanoo Alf Rehn.

Paras tapa toimia ei ole oikea

Hyvä idea ei imitoi vanhaa. Ihmiset kuitenkin tyytyvät usein ennalta hyväksi havaittuihin tapoihin toimia. Parhaat käytännöt jylläävät.

- Konsultit yrittävät usein vain kopioida paikasta toiseen näitä hyväksi havaittuja tapoja, mutta se ei ole toivottavaa. PItäisi yrittää keskittyä siihen, miten huomenna voisi toimia. Eli "Next Practises" (seuraavat käytännöt) on kiinnostavaa, miettii Rehn.

Alf Rehn puhui opiskelijayrittäjyysjärjestö Boost Turun yrityskiihdytysohjelman demopäivätapahtumassa Turussa maanantaina.

Lähteet: YLE Turku