1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. anarkia

Anarkistimartta käy arjen ylivaltaa vastaan

Arktiset anarkistimartat kertovat tunnuslauseessaan toimivansa " yhdessä arjen ylivaltaa vastaan". Puheenjohtaja Ruusu Vuolli sanoo, että anarkistimartat noudattavat perinteisiä martta-arvoja, mutta saattavat yllättää välillä vaikkapa marttaillassa ampumaradalla.

anarkia
YLE / Maija-Liisa Juntti

Lapin Martoilla on yhteensä 47 jäsenyhdistystä ja noin 1600 jäsentä. Rovaniemellä toimiva Arktiset anarkistimartat täyttää tänä syksynä kaksi vuotta. Jäseniä on viitisenkymmentä ja joukko kasvaa tasaisesti. Anarkistimartat edustavat marttojen nuorehkoa osastoa.

- En ole varma, mikä on muiden jäsenyhdistysten ikäjakauma, mutta ei me ainakaan hirveen vanhoja olla. Keski-ikä on jossain 30-40 vuoden välillä, puheenjohtaja Ruusu Vuolli laskeskelee.

Martta-anarkismi on vapautta valita

Anarkistimartat ovat Vuollin mukaan joukko samanhenkisiä ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita paitsi kotiin liittyvistä martta-asioista myös erikoisemmista tempauksista.

- Olemme käyneet porukalla muun muassa luovuttamassa verta, avantouimassa, osallistuttu Naisten kympille ja käyty Huippuvuorilla olleen jäätutkijan luennolla. Siis mitä ikinä kukin vain keksii.

Martat ovat kunnostautuneet myös ampumaharrastuksen parissa.

- Olemme käyneet ampumassa ja nyt, kun Rovaniemen metsästäjät ja ampujat järjestävät naistenillan, olemme varmasti mukana.

Arktiset anarkistimartat kokoontuvat joka kuukauden kolmas maanantai. Puheenjohtaja Vuollin mukaan uusia jäseniä ja pörröjä ideoita otetaan mielellään vastaan.

Lähteet: YLE Lappi / Maija-Liisa juntti

Lue seuraavaksi