Maho lehmä poikikin yllätysvasikan keskelle perinnemaisemaa

Ylinä-lehmälle kävi kuin julkimoille keltaisen lehdistön otsikoissa: tuli yllätysvasikka. Lehmää luultiin Liesjärven Korteniemen perinnetilalla jo mahoksi, koska se ei ollut pariin vuoteen poikinut. Ylinä ja pikku vasikka ovat Suomessa jo harvinaistuneita kyyttöjä.

lehmät
Ylinä-lehma poiki vasikan keskelle perinnemaisemaa. Nyt yllätysvasikalle etsitään ii:llä alkavaa nimeä.Metsähallitus / Timo Väisänen

Liesjärven kansallispuiston Korteniemen perinnetilalle syntyi viime viikolla todellinen yllätysvasikka. Muutaman vuoden tiinehtymistauon jälkeen Ylinä-niminen lehmä synnytti täysin yllättäen pienen lehmävasikan keskelle laidunta.

Eikä mitä tahansa laidunta, sillä historiallisista laitumista on tehty luonnon ja maiseman monimuotoisuuden edistämisen sopimus ELY-keskuksen kanssa.

Ylinä ja vielä nimetön neiti ovat rodultaan itäsuomenkarjaa eli kyyttöjä, jota Suomessa on jäljellä enää alle 400 yksilöä. Kyytöt ovat loppilaisten Hannu ja Mervi Riihenperän omistuksessa. He ovat vuokranneet laidunmaat Metsähallitukselta.

Metsähallitus on päättänyt etsiä vasikalle nimeä kilpailun avulla. Tänä vuonna kaikkien Suomessa syntyneiden vasikoiden nimi alkaa I-kirjaimella.

Kilpailun ohjeet ovat luettavissa Liesjärven kansallispuiston Ajankohtaista -sivulta osoitteesta www.luontoon.fi/liesjarvi (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: YLE Häme