1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansannousut

Arabimaailman kansannousut mielenosoituksista sisällissotaan

Libyan protesteista sisällissodaksi laajentuneen kansannousun lisäksi monissa muissakin Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän arabimaissa herättiin keväällä vaatimaan uudistuksia itsevaltaiseen hallintoon.

kansannousut
Kartta arabimaiden kansannousuista
YLE Uutisgrafiikka

Kaikki sai alkunsa tunisialaisen torikauppiaan polttoitsemurhasta viime vuoden joulukuussa. Tammikuussa presidentti Zine al-Abidine Ben Ali luopui vallasta ja poistui maasta tammikuussa. Yksipuoluejärjestelmä romutettiin, ja muutamassa kuukaudessa maassa on rekisteröity yli 30 poliittista puoluetta.

Tunisian vallankumouksen ytimessä oli kouluja käynyt keskiluokka, joka oli tyytymätön paitsi hintojen nousuun, erityisesti poliittisten vaikutusmahdollisuuksien puutteeseen ja hallitsevan eliitin rikastumiseen.

Myös Egyptissä valta vaihtui kansannousun seurauksena. Laajojen mielenosoitusten seurauksena maata vuosikymmeniä hallinnut presidentti Hosni Mubarak luopui vallasta tammikuussa.

Elokuun alussa Mubarak joutui oikeuteen. Häntä syytetään muun muassa poliisien valtuuttamisesta ampumaan mielenosoittajia kohti. Egypti on edelleen poikkeustilassa: armeija johtaa maata, mutta on luvannut siirtää vallan siviileille mahdollisesti tänä vuonna pidettävien vaalien jälkeen.

[ ](http://www.yle.fi/tvuutiset/uutiset/upics/liitetiedostot/23_8_arabimaailma.jpg (siirryt toiseen palveluun))

Aseellisia taisteluita on käyty Syyriassa ja Jemenissä. Syyriassa jo yli 2 200 uskotaan kuolleen mielenosoituksissa, joita Syyrian hallitus on pyrkinyt kukistamaan väkivalloin.

Presidentti Bashar al-Assad ilmoitti muutoksista hallituksessa maaliskuussa ja kumosi 48 vuotta vanhan hätätilalain huhtikuussa. Mielenosoitukset ja taistelut jatkuvat kuitenkin edelleen. Elokuun puolivälissä Latatian satamakaupungissa kuoli ainakin 19 ihmistä.

Jemenissä mielenosoittajat ovat vaatineet presidentti Ali Abdullah Salehin eroa tammikuusta lähtien. Saleh loukkaantui vakavasti palatsiin tehdyssä hyökkäyksessä kesäkuun alussa ja toipuu nyt Riadissa Saudi-Arabiassa.

Väkivaltaisia mielenosoituksia on lisäksi nähty Bahrainissa, Algeriassa, Marokossa, Mauritaniassa, Omanissa, Saudi-Arabiassa, Kuwaitissa, Jordaniassa ja Djiboutissa.

Bahrainissa levottomuudet alkoivat helmikuussa. Saudi-Arabiasta ja Arabiemiirikunnista kutsuttiin yli 1 000 sotilasta kukistamaan levottomuuksia. Neuvottelut kuninkaan ja opposition kannattajien kesken alkoivat heinäkuussa, mutta tärkein shiiapuolue vetäytyi neuvotteluista. Protestit ovat jatkuneet.

Algeriassa tunnelmat olivat alkuvuodesta kiihkeät. Huhtikuussa presidentti Abdelaziz Bouteflika esitti uudistuksia perustuslakiin, ja kansannousu näyttäisi pysähtyneen siihen.

Marokossa mielenosoittajat ovat vaatineet työtä ja korruption kitkemistä. Heinäkuussa perustuslakia uudistettiin siten, että kuningas Mohammed VI:n valtaa rajoitettiin. Pääministeri valitaan jatkossa kansanvaalilla. Kansan keskuudessa uudistuksia pidetään riittämättöminä.

Omanin helmikuun lopulla alkaneissa mielenosoituksissa vaadittiin muun muassa laajempaa sananvapautta ja uutta perustuslakia. Maata hallitseva sulttaani Qaboos bin Said teki muutoksia hallinnossaan, ja nyt Omanin parlamentilla on valta säätää lakeja ja asetuksia. Lisäksi sulttaani on luvannut noin 390 dollarin kuukausikorvauksen työttömille.

Saudi-Arabiassa protestoijat vaativat demokratian lisäämistä ja ilman oikeudenkäyntiä vangittujen vapauttamista. Maaliskuun alkupuolella mielenosoitukset kiellettiin. Kuningas Abdullah ilmoitti talousahdinkoa lievittävistä uudistuksista, mutta protestit jatkuivat. Hallitus on ilmoittanut pitävänsä mielenosoituksia islamin vastaisina.

Kuwaitissa mielenosoittajat vaativat perustuslain uudistusta ja etenkin laajempia oikeuksia noin 100 000 ihmiselle, jotka ovat asuneet pitkään maassa ilman kansalaisuutta ja muun muassa oikeutta terveydenhoitoon.

Jordanian pääkaupungissa Ammanissa mielenosoitukset muuttuivat maaliskuussa väkivaltaisiksi. Kuningas Abdullah II myöntyi kesäkuussa parlamentaarisen enemmistöhallituksen perustamiseen ja lupasi uudistuksia myös verotukseen.

Myös Mauritaniassa ja Djiboutissa on ollut hallitusta vastustavia mielenosoituksia.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi