1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

PTT: Vammaisten työllistäminen kannattaa

Vammaisten tai kuntoutuksessa olevien työllistyminen säästää valtavia summia rahaa, laskee Pellervon taloustutkimus. PTT arvioi, että jo masennuksen takia työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyvien määrän puolittaminen säästäisi yhteiskunnan rahoja jopa 45 miljoonaa euroa.

PTT:n laskelmien mukaan vajaakuntoisten työllistämistoimien tukirahoista palautuu heti takaisin noin viidennes.

Jos mukaan lasketaan avoimille työmarkkinoille töihin siirtyvien tukitoimet, rahoittavat toimenpiteet itsensä joka toisessa tapauksessa.

Lisäksi vammaisten tai kuntoutujien työllistyminen on erittäin merkittävää heidän omalle hyvinvoinnilleen.

Suomen noin 200 000 vammaisesta hieman alle puolet haluaisi olla mukana työelämässä, ainakin osa-aikaisesti. Silti vain kolmannes vammaisista on ollut töissä kuluneen kahden vuoden aikana, vaikka iso osa heistä on työkyvyltään hyvässä tai jopa erinomaisessa kunnossa.

Yhteiskunnan tuet merkitsevät eniten

Suomalaisista yrityksistä selvästi yli kaksi kolmesta on periaatteessa valmis palkkaamaan töihin vammaisen tai kuntoutujan. Lisäksi noin puolet yrityksistä olisi valmis palkkaamaan vammaisen heti tai selvittämään työllistämisen mahdollisuudet.

Epäilevästä vammaisen tai kuntoutujan työllistämiseen suhtaudutaan noin joka kolmannessa yrityksessä, selviää VATES-säätiön kyselystä. Se tehtiin 55 000 yrityspäättäjälle ja siihen vastasi noin 1 500 päättäjää.

Yritysten ongelmana on se, ettei niissä tiedetä tarpeeksi muun muassa yhteiskunnan tuista tai työehtosopimusten vaikutuksista vammaisen palkkaamisessa.

Yhteiskunnat tuet ovat merkittävin osa, kun yritys miettii vammaisen palkkaamista. Jo töissä olevan työsuhteen jatkamiselle ei tuilla ole niin suurta merkitystä.

Palkkatuki on keskeisin vajaakuntoisille annettava työvoimapoliittinen toimi.