1. yle.fi
  2. Uutiset

Lasten laihdutuskirja kuohuttaa

Lokakuussa Yhdysvalloissa julkaistava lasten laihdutuskirja Maggie Goes on a Diet on herättänyt kiivasta keskustelua. Alakouluikäisille suunnattua kirjaa ovat arvostelleet niin vanhemmat kuin asiantuntijatkin siitä, että se lähettää lapsille vaarallisen viestin ulkonäöstä.

Ulkomaat

Paul Kramerin kirjoittama kirja kertoo 14-vuotiaasta ylipainoisesta Maggiesta, jota kiusataan koulussa. Maggie alkaa muuttaa ruokavaliotaan terveelliseksi ja urheilla. Maggiesta tulee hoikempi, hyväkuntoisempi ja suositumpi, lopulta koulun jalkapallotähti.

Kirjan viestiä on arvosteltu laajalti jo ennen julkaisupäivää. Internet-kommenteissa kirjan on muun muassa sanottu opettavan lapsille itseinhoa ja synnyttävän heissä neurooseja. Jotkut ovat vaatineet jopa kirjan boikotoimista.

Barnes & Noble -nettikirjakaupan mukaan kirja on suunnattu 6 - 12-vuotiaille, Amazonin mukaan 4 - 8-vuotiaille.

ABC-televisiokanavan aamuohjelmassa Good Morning America Kramer puolustautui sanomalla, että kirjan tarkoitus on auttaa lapsia tekemään terveellisempiä valintoja ja ottamaan asiat omiin käsiinsä.

Asiantuntijat: Vaarallisia viestejä

Monet painonhallinnan asiantuntijat kuitenkin tyrmäävät kirjan vaarallisia viestejä välittävänä. Heidän mukaansa kirja ei heijasta sitä, mitä lasten elämässä todellisuudessa tapahtuu.

Joanne Ikeda Kalifornian yliopistosta huomauttaa ABC:lle, ettei epätäydellisyyksien korostaminen tytön tai pojan vartalossa auta häntä omaksumaan terveitä ruokailutottumuksia, eikä laihduttaminen tosielämässä takaa onnellista elämää. Ikeda myös korostaa, että tyytymättömyys vartaloon on merkittävä syömishäiriöiden riskitekijä.

Ikeda ei ole nähnyt kirjaa, mutta hänen mukaansa Maggien kaltaiset roolimallit voivat vahvistaa ajatusta siitä, että jos et näytä Tuhkimolta olet epäonnistunut.

- En haluaisi lasten lukevan kirjaa, koska he voisivat yrittää samaa ja epäonnistua. Mitä se tekee heidän itsetunnolleen?, Ikeda kysyy.

Ikeda myös huomauttaa, että kalorien vähentäminen vaarantaa lasten kasvun. Siksi useimmat vastuuntuntoiset terveysasiantuntijat eivät suosittele laihdutuskuuria edes ylipainoisille lapsille. Strategiana on yleensä se, että lapset yritetään saada kasvamaan painoonsa sopiviksi, hän sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi