1. yle.fi
  2. Uutiset

Heitätkö ruokaa roskikseen?

Arvioiden mukaan maailmassa heitetään vuosittain roskiin jopa 15 miljoonaa tonnia ruokaa. Parasta ennen –päiväyksen jälkeenkin suuri osa ruoasta olisi kuitenkin käyttökelpoista. Millä periaatteilla sinä tyhjennät jääkaappiasi tai kuivatuotehyllyäsi?

hyödykkeet
Karjalanpiirakkapaketti heitetään roskikseen.
YLE / Sami Tammi

Maanantaina TV1:ssä nähdyn saksalaisdokumentin mukaan vuosittain 484 miljoonaa jogurttipurkkia ei koskaan avata, 1,6 miljardia omenaa ja 2,6 miljardia leipäviipaletta jäävät syömättä ja joka toinen salaattikerä joutuu kaatopaikalle.

Eläinlääkintäylitarkastaja Sebastian Hielm maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo, että Suomessakin kaupat ostavat tavaraa hyllyihin yli tarpeen.

- Kuluttajat ovat tottuneet siihen, että tavaraa pitää olla, ja kauppiaat kuvittelevat, että jos tavaraa ei hyllyillä ole, valitsevat asiakkaat toisen kaupan.

Kaupan roskikseen heitettäviä tuotteita, joiden parasta ennen -päivämäärä on umpeutumassa tai ummessa, voisi Hjelmin mukaan tarjota kuluttajille.

- Minun puolestani ja varmaan valtiovallankin puolesta sen saisi tehdä. Kauppiaat kuitenkin taitavat pitää sellaista epähygieenisena ja epäsuotavana, että heidän roskiksillaan käytäisiin. Sinänsä mikään lainsäädäntö ei kiellä ihmisiä dyykkaamasta roskiksilla.

Hielm myös muistuttaa kahdenlaisista pakkausmerkinnöistä.

- Monissa tuotteissa on parasta ennen -merkintä, mikä tarkoittaa, että tuote on priimaa kyseiseen päivään asti, mutta senkin jälkeen harkinnan mukaan voi käyttää. Sitten on viimeinen käyttöpäivä -merkintä, jossa laki on ehdottomampi. Sellaista ei saa pitää myynnissä kyseisen päivän jälkeen. Oman, ja varmasti monen muunkin kokemuksen mukaan, tuote on silti edelleen syömäkelpoinen, Hielm arvioi.

Suhteessa kotitalouksista menee ruokaa roskikseen siinä missä kaupoistakin.

- Ihmisillä on paljon opittavaa. Esimerkiksi maito, jonka parasta ennen -päivä on käsillä, on edelleen käyttökelpoista.

Kauppias vastaa

Turun Kivikukkaron Anttilan kauppiaan Markus Mertsolan mukaan terveysviranomaisten antamat ohjeet ovat selkeät.

- Tuotetta, jolla on viimeinen myyntipäivä, ei saa kuluttajalle luovuttaa, ja pitäisi myös vahtia, ettei sitä ihminen roskalavaltakaan saa.

Mersolan mukaan nykytekniikka on parantanut kauppojen mahdollisuuksia valvoa tuotemenekkiään.

- Esimerkiksi kampanjamyynnistä tiedetään päivä- ja tuntitasolla, että millä tavalla jokin tuote on viimeksi myynyt. Ei niitä oikein pahoja metsäänmenoja tuoretuotteissa tule kuin korkeintaan muutama vuodessa. Muutamien kilojen hävikki on jokapäiväistä, mutta että satoja kiloja menisi roskiin, niin sellaisia en muista.

Millä periaatteilla sinä heität ruokaa roskikseen? Kuinka paljon kaapissasi on ylimääräisiä ja vanhentuvia tuotteita? Kerro mielipiteistäsi ja kokemuksistasi alla olevalla kommentointilomakkeella.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi