1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Valkoinen kaupunki (Elokuva)

Vaasan kaupunginteatteri aloittaa näytäntökauden

Vaasassa teatteriväki lähtee innolla uuteen kauteen. Luvassa on kahdeksan ensi-iltaa. Musikaali Maailma seis aloittaa ja seuraavaksi vuorossa on paikallisväriä, eli Jorma Ojaharjun Valkoinen kaupunki.

Kuvassa Vaasan kaupunginteatterin henkilökuntaa.
Katso Ulla Kuivasmäen toimittama juttu (1:42) kuvaus ja leikkaus Juha Kemppainen

Ensimmäinen ensi-ilta on syyskuun 17. päivänä suurella näyttämöllä aloittava Musikaali. MAAILMA SEIS! -Minä jään tässä...-musikaalin Vaasassa ohjaa ruotsalainen Rikard Bergqvis.

Lokakuun 8. päivänä ensi-illassa on Jorma Ojaharjun Valkoinen kaupunki. Valkoinen kaupunki jatkaa paikallisväriä kaupunginteatterissa. Viime kaudella nähtiin niin ikään oman kaupungin historiaa valottava Ruukinkuja.

- Paikallisuus on ollut minulle idea jo pitkään. Toteutin sitä jo naapuriteatterissa eli Wasa Teaterissa ollessani johtajana, sanoo Vaasan kaupunginteatterin johtaja Erik Kiviniemi. Paikallisuus antaa meille mahdollisuuden näyttää sellaista ohjelmistoa missä me voidaan olla hyviä. Se tulee hyvin lähelle katsojaa, kaikki haluavat tietää, miksi minä olen tällainen. Siitä saa omaa historiaa, kertoo Erik Kiviniemi.

Valkoisen kaupungin kerrontaa vievät eteenpäin laulut ja musiikki. Erityisesti ponteva kuorolaulu on näytelmässä tärkeässä roolissa.

-Näytelmä kertoo siitä aatteiden mylleryksestä, joita tähän aikaan sijoittuu. Se kertoo näistä Suomen itsenäistymisen vaiheista, työväen aatteen noususta ja kansallisuusaatteen noususta. Suuret aatteet ja suuret tunteet heittelevät ihmisiä ja jakavat yhteisöjä. Yhdessä laulaminen liittyy myös tähän yhteisöllisyyden korostamiseen, kertoo ohjaaja Atro Kahiluoto.

Musikaalin lisäksi Vaasan kaupunginteatterin ohjelmistosta löytyy keväällä mm. Astrid Lindgrenin Peppi Pitkätossu. Syksyn lastennäytelmä on pienen näyttämön Mimmi-lehmä ja varis.

- Olemme teatterilla nyt hyvin odottavalla mielellä. Meilla on tänä vuonna tosi iso satsaus. Kaikkiaan kahdeksan ensi-iltaa, joukossa musikaalia, draamaa, komediaa ja lisäksi 3 lastennäytelmää. Tämä edellyttää venymistä kaikilta, mutta olemme innoissamme, kuvailee Vaasan kaupunginteatterin johtaja Erik Kiviniemi teatteriväen tunnelmia.