Lähes puolet kauppaa asuntonsa itse

Kiinteistönvälittäjien kovat palkkiot saavat lähes puolet pääkaupunkiseudun kodinvaihtajista myymään itse asuntonsa. Välittäjien etujärjestö vaatii alalle vähimmäiskoulutusta, jotta maine paranisi ja asiakkaat kokisivat saavansa rahoilleen vastinetta.

Kotimaa
Juha Vakkila myy jo toista kertaa itse asuntoaan.YLE

Juha Vakkilalla ja hänen puolisollaan on käsissään harvinainen herkku; reilun 60 neliön puutaloasunto keskellä Helsinkiä, Kasarmikadulla. Pariskunnan kodille etsitään uutta omistajaa ilman välikäsiä, hintapyyntö on runsaat 450 000 euroa. Yhtään hyvää syytä kiinteistönvälittäjän käyttöön pari ei keksinyt. Edellisen kotinsakin, yksiön Punavuoresta, Vakkila myi itse.

- Välittäjä saisi tästä parikymmentä tuhatta euroa. En oikein nähnyt, että mitä lisäarvoa kiinteistönvälittäjä tähän yksittäiseen kohteeseen tuo. Ilmoitukset lehdissä maksavat noin sata euroa, perinteisellä myyntiesitteellä ei ole nykyisin juuri mitään virkaa ja isännöitsijäntodistuksenkin voi vaikka skannata ja meilata ostajaehdokkaalle.

Yksiöt ja kaksiot kantakaupungin halutuilla paikoilla menevät Vakkilan arvion mukaan helposti kaupaksi ja oikean hintatason pystyy kuka tahansa selvittämään netin avulla.

- Ei se ole mitään mystiikkaa ja nykyisin on kovin helppo selvittää, mitä välittäjä palkkionsa eteen tekee. Jos se on se ilmoitus tai kaksi lehdessä ja ovien pitäminen auki yhdessä näytössä, niin sen pystyy tekemään itsekin.

Välittäjän suolaiset palkkiot herättävät vastarintaa

Vakkila ei ole ajatustensa kanssa yksin, etenkään pääkaupunkiseudulla. Muualla maassa vain kaksi kymmenestä myy asuntonsa itse, pääkaupunkiseudulla näin tekee jopa neljä kymmenestä. Mitä kalliimpi asunto on sitä suurempia välittäjien 2-5 prosentin palkkiot ovat euroissa.

Kiinteistönvälittäjien etujärjestö ei välittäjien hinta-laatusuhteen hintapuoleen kantaa ota, mutta huono laatu on pantu merkille. Suomen kiinteistönvälittäjien liiton toimitusjohtaja Jaana Anttila-Kangas on harmissaan siitä, että suoraan kadulta alalle lampsivat välittäjät pilaavat ammattitaitoisten välittäjien maineen, kun asiakkaat eivät saa koville palkkioille vastinetta.

- Vastuuntuntoisia välittäjiä on paljon markkinoilla, mutta valitettavasti mukana on myös sellaisia henkilöitä, jotka eivät tätä vastuuta ehkä tunne tai ota sitä vastuuta tosissaan. Ei esimerkiksi ole tunnettu asuntoa koskevia kuntoraportteja niin, että olisi kerrottu ostajaehdokkaalle niissä olevista olennaisista seikoista.

Anttila-Kankaan mukaan ala on etenkin pääkaupunkiseudulla rajusti kilpailtu ja säännöllisesti joku yrittää kuoria kermat päältä vaikkapa välityspalkkioita polkemalla.

- Ei ymmärretä sitä, että tällaisia helppoja kohteita, joista pienellä työllä saa suuren palkkion, on varsin vähän. Kokonaisuus, jolla leipä tehdään, on kuitenkin sellainen, missä on mukana vaikeita kohteita, joiden myyminen vaatii kärsivällisyyttä ja osaamista.

Etujärjestö kaipaa vähimmäiskoulutusta

Liiton mielestä ongelman juuret ovat kiinteistönvälittäjien väljissä vaatimuksissa. Etujärjestössä odotellaan lainsäätäjän puuttumista asiaan. Anttila-Kankaan toivelista on jo valmis.

- Alalle on aivan liian helppo tulla. Jos otetaan esimerkkitapaus, niin minulla on LKV-pätevyys, mutta en ole käytännön välitystyötä tehnyt ollenkaan. Voisin ottaa käytännössä töihin kenet tahansa ja lähettää esittelemään kohteita. Kaikilta alalle tulevilta pitää vaatia vähimmäiskoulutus ja tietty määräaika, jonka aikana juuri alalle tullut ei voisi yksin toimia esittelijänä kohteissa, vaan siellä olisi mukana aina joku vanhempi kollega.

Parempia kiinteistönvälityspalveluita odotellessa Juha Vakkila puolisoineen toivoo saavansa kaupat tehtyä.

- Eihän tätä toisaalta vielä ole myyty, että mistä sitä tietää, vaikka pitäisi vielä välittäjille soitella. Katsotaan nyt ihan rauhassa vähän aikaa.

Lähteet: YLE Helsinki / Petteri Juuti ja Sanna Cortés