Matvijenkon ylennys puhemieheksi olikin käytännössä alennus

Poliittinen peli Venäjällä kiihtyy parlamenttivaalien lähestyessä. Keinoista saatiin esimakua viikonvaihteessa, kun Pietarin kuvernööri Valentina Matvijenko siirrettiin muodollisten vaalien kautta pois kuvernöörin tehtävistä, sanovat politiikan tutkijat.

Ulkomaat
Pietarin entinen kuvernööri Valentina Matvijenko.
EPA / STR

Taustalla on valtapuolue Yhtenäisen Venäjän halu varmistaa omat asemansa.

Suomalaisillekin tuttu Pietarin kuvernööri Valentina Matvijenko kiitteli vielä eilen tukijoitaan. Viikonvaihteen paikallisvaaleissa hänet valittiin yli 90 prosentin äänisaaliilla paikalliseen parlamenttiin huolimatta parjauskampanjasta.

Varta vasten Matvijenkoa varten räätälöityjen vaalien tarkoitus oli saada hänet valituksi Venäjän parlamentin ylähuoneen eli liittoneuvoston johtoon - muodollisesti maan kolmanneksi tärkeimpään tehtävään.

Käytännössä se oli alennus ja nöyryytys, sanoo poliitiikan tutkija Stanislav Belkovski Kansallisen strategian laitokselta. Sillä Pietarin kuvernöörillä on selvästi enemmän painoarvoa kuin liittoneuvoston puhemiehellä.

Matvijenko painolasti puolueelle

Se, että presidentti Dmitri Medvedev halusi hänet pois, tuli Matvijenkolle täydellisenä shokkina, sanoo Stanislav Belkovski. Matvijenko luuli voivansa jatkaa pääministeri Vladimir Putinin tuella vielä kolmannenkin kauden Pietarissa.

Belkovskin arvio onkin, että Matvijenko saa lähteä myös liittoneuvoston johdosta heti ensi kevään presidentin vaalien jälkeen, koska hän ei ole hyväksi valtapuolue Yhtenäisen Venäjän imagolle.

Hänen kohtalokseen koituivat korruptioepäilyt ja kansan tyrmäämä Garzpromin jättitornihanke. Matvijenko sai syyn niskaansa myös Pietarissa talojen katoilta putoilevasta jäästä, joka tappoi viime talvena useita ihmisiä ja aiheutti satoja loukkaantumisia.

Yhtenäinen Venäjä pinteessä - kaikki keinot käytössä

Menettely kertoo siitä, että värikkäät ihmiset heitetään nyt pois ja tilalle otetaan värittömiä, kuten Matvijenkon seuraaja, presidentin erityisedustaja Georgi Poltavshenko, sanoo Belkovski. Ja kaikki kertoo hänen mielestään siitä, että valtapuolue on ahtaalla.

Vaaleissa tullaan näkemään kaikki mahdolliset keinot, joilla Yhtenäinen Venäjä aikoo turvata omat asemansa, arvioi Stanislav Belkovski.

Vaaliuurna ei siis välttämättä äänestäjää houkuta, kun lopputulos on jo etukäteen tiedossa. Mutta aivan taisteluitta eivät muut puolueet aio taipua. Valtapuolueen apupuolueena pidetty Oikeudenmukainen Venäjä -puolue on jo ehdottanut vaaliliittoa kommunistien kanssa ja muitakin liittoumia on odotettavissa.

Mutta - vaalikelpoisuutta ei toistaiseksi ole saanut yksikään Venäjän johtoa vastustava oppositioryhmittymä.

Lähteet: YLE Uutiset / Marja Manninen