YK: Maailma on unohtanut valtiottomat

YK:n pakolaisasiainvaltuutettu Antonio Guterres sanoo hallitusten tyystin unohtaneen, että maailmassa on 12 miljoonaa valtiotonta ihmistä, joilta puuttuvat ihmisoikeudet kansalaisuuden myötä.

Ulkomaat

YK:n pakolaisasioiden päävaltuutetun mukaan valtiottomista puhuttiin suureen ääneen toisen maailmansodan jälkeen, kun valtiottomiksi, vaille minkään maan kansalaisuutta ja perustuslain suomaa suojaa, jäi fyysikko Albert Einsteinin kaltaisia tiedemiehiä ja muita nimekkäitä.

YK arvioi tilanteen pahenevan edelleen, kun maailman 12 miljoonalle valtiottomalle syntyy lapsia, joille heillekään ei ole luvassa minkään maan kansalaisuutta. Tilanne on synkin Kaakkois- ja Keski-Aasiassa, Itä-Euroopassa, Lähi-idässä ja Afrikassa.

YK kehottaa valtioita liittymään vuosikymmeniä vanhoihin kansainvälisiin sopimuksiin, joilla valtiottomien tilannetta yritetään parantaa nollatasolta. Guterresin mielestä on häpeällistä, että 50 vuodessa sopimuksiin on liittynyt vain joitakin kymmeniä maita.

Ihminen voi menettää kansalaisuutensa monesta syystä; esimerkiksi Neuvostoliiton ja Jugoslavian hajotessa näin kävi suurille ihmisjoukoille.

Lähteet: AP, YLE Uutiset