Viranomaiset laativat tuhansia tarpeettomia turvallisuusselvityksiä työntekijöistä

Viranomaiset laativat vuosittain yli 23 000 turhaa turvallisuusselvitystä valtiohallinnon ja yritysten työntekijöistä. YLE Uutisten saaman oikeusministeriön muistion mukaan poliisihallinto ja puolustusvoimat tehtailevat turvallisuusselvityksiä toistuvasti samoista ihmisistä. Viranomaiset syyttävät epäselvää lakia.

Kotimaa
Turvaselvityslomake tietokoneen näytöllä.
Poliisihallituksen tiloissa Helsingissä erilaisten töiden ulkoistaminen on kasvattanut turvallisuusselvitysten tarvetta.Yle

Yhä useampi työnantaja selvittää työntekijänsä taustat niin sanotulla turvallisuusselvityksellä. Selvityksessä syynätään esimerkiksi, onko ihmisellä rikosrekisterissä merkintöjä. Poliisihallituksen tiloissa Helsingissä turvallisuusselvitys vaaditaan kaikilta siivoajia, huoltomiehiä ja tietokonekorjaajia myöten.

- Kiinteistöä huolletaan ulkopuolisten toimesta. Käytämme esimerkiksi erilaisia it-ammattilaisia merkittävästi. Ulkoistaminen on kasvattanut tuntuvasti turvallisuusselvitysten tarvetta, kertoo turvallisuuspäällikkö Kari Santalahti Poliisihallituksesta.

Turvaselvityksiä tekevät paikallispoliisi, Suojelupoliisi ja Puolustusvoimat. Selvityksiä tilaavat esimerkiksi valtionhallinto ja yritykset. Taustalla on pelko epäluotettavasta työntekijästä, joka saattaisi vuotaa arkaluonteisia tietoja tai liikesalaisuuksia ulkopuolisille.

Tarpeetonta työtä paljon

YLE Uutisten oikeusministeriöltä saaman muistion mukaan viranomaiset tekevät valtavasti päällekkäistä työtä. Samasta ihmisestä saatetaan laatia pahimmillaan kahdeksan selvitystä vuodessa.

Esimerkiksi paikallispoliisi teki viime vuonna yhteensä noin 30 000 turvaselvitystä, joista 10 000, eli kolmannes oli tarpeettomia. Suojelupoliisissa päällekkäistä työtä oli 3 000 selvityksen verran. Yhteensä Supo tekee vuositasolla 15 000-17 000 turvallisuusselvitystä.

Puolustusvoimat puolestaan laati viime vuonna 19 000, joista periaatteessa tarpeettomia oli yli 10 000.

Yhteensä viranomaiset tehtailivat siis 23 000 turhaa selvitystä - lasku veronmaksajille ja selvityksiä tilanneille yrityksille huiteli lähellä 700 000:ta euroa.

Summa on tuntuvasti tätä isompi, kun otetaan huomioon että nykyjärjestelmä on ollut voimassa pian kymmenen vuotta. Lisäksi oikeusministeriön selvityksessä tarkasteltiin päällekkäistä työtä ainoastaan kunkin viranomaisen sisällä. Sitä kuinka paljon viranomaisten välillä on päällekkäistä työtä, ei tiedä kukaan.

Epätarkka laki korpeaa

Viranomaiset vakuuttavat, etteivät ne haaskaa yhteisiä rahoja tahallaan. Tilanteen taustalla on kehno laki, joka vaatii esimerkiksi it-asiantuntijalta erillisen turvaselvityksen jokaiselle poliisiasemalle.

- Lainsäädännöstä se johtuu, näin meidän on toimittava. Tällä haavaa emme voi hyödyntää kertaalleen tehtyä selvitystä useissa perättäisissä tapauksissa, sanoo Santalahti Poliisihallituksesta.

Järjenkäyttö sallitaan jahka oikeusministeriö saa uusittua turvallisuusselvityslain. Laki on nyt lausuntokierroksella. Puolustusvoimissa toivotaan, että päällekkäisestä työstä päästään pian eroon.

- Lakiin tullaan mahdollisesti esittämään esimerkiksi yhtenäistä tietojärjestelmää, jonka avulla toimivaltaiset viranomaiset voisivat vaihtaa tietoa keskenään, kertoo ylitarkastaja Terhi Vira Pääesikunnasta.

Lisäksi turvallisuusselvityksen voimassaoloaikaa suunnitellaan pidennettävän. Eduskunta saanee uuden turvallisuusselvityslain käsittelyynsä ensi keväänä.

Lähteet: YLE Uutiset / Antti Koistinen