Puolet opiskelijoista kokee itsensä köyhäksi

Korkeakouluopiskelijat kokevat opintotuen riittämättömänä toimeentulona. Joka kolmas opiskelija hankkii lisätuloja tekemällä opiskelun ohessa töitä. Vaikka puolet opiskelijoista kokee itsensä köyhäksi, heistä vain 15 prosenttia nostaa opintolainaa.

Kotimaa
Yliopiston pääsykokeet.
Yle

Yksin asuvalla korkeakouluopiskelijalla on keskimäärin tuloja noin 770 euroa kuukaudessa. Tästä leijonanosa, eli liki 500 euroa, muodostuu opintotuesta. Asia selviää vuoden 2010 Opiskelijatutkimuksesta.

Loput tulot saadaan osa-aikatyöstä, vanhempien kukkarosta tai opintolainana. Arviolta kolmasosa korkeakouluopiskelijoista tekee töitä lukukausien aikana, koska pelkällä opintotuella eläminen koetaan liian tiukaksi.

- Opiskelijat sanovat, että opintotuen tulisi olla suurempi, jotta opiskeluun voisi keskittyä paremmin. Mutta työssäkäynti koetaan hyvin välttämättömäksi valmistumisen jälkeisen työllistymisen kannalta, kertoo tutkija Elina Lavikainen Opiskelijajärjestöjen tutkimussäätiöstä.

Työnteolla rahoitetaan harrastuksia ja kerätään työkokemusta

- Opiskelijoilla on useita syitä työnteolla. Halutaan hankkia lisää toimeentuloa, saada lisää työkökemusta omalta alalta tai työnteosta ylipäätään, ja sitten tavoitellaan parempaa elintasoa, Elina Lavikainen sanoo.

Helsingin yliopistossa maantiedettä opiskeleva Oona Yliperttula tietää, mitä osa-aikatyö Eteläsataman lähtöselvityksessä mahdollistaa.

- Monista harrastuksista joutuisi luopumaan, jos ei kävisi töissä. Työ antaa myös sellaisia valmiuksia, joita ei koulusta saa. Jos valmistuisi eikä olisi tehnyt yhtään päivää töitä, niin ei sekään olisi hyvä vaihtoehto.

Opiskelijat suhtautuvat kriittisesti lainanottoon

Opiskelijan tiukasta budjetista huolimatta vain 15 prosenttia korkeakouluopiskelijoista nostaa opintolainaa. Kun lainaa nostavat ja työssäkäyvät opiskelijat lasketaan yhteen, jää edelleen iso osa opiskelijoista kellumaan 500 euron opintotuen varaan, josta kustannetaan vuokra, ruoka ja laskut.

50 prosenttia ammattikorkeakoulu- ja 40 prosenttia yliopisto-opiskelijoista katsookin, että he ovat köyhiä. Tutkija Elina Lavikaisen mukaan köyhyys koetaan kuitenkin tilapäiseksi.

- Opiskelijatoverit ovat samassa asemassa, mistä saadaan tukea opiskeluun. Mutta köyhyyskokemus toki syntyy myös siitä, ettei ole mahdollisuutta perustarpeiden täyttämiseen, kuten riittävään terveelliseen ravintoon.

Lähteet: YLE Uutiset / Anna Saraste