1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Armstrong kehottaa USA:ta palaamaan Kuuhun

Ensimmäisenä ihmisenä Kuun pinnalle 42 vuotta sitten astunut Neil Armstrong haluaisi, että Yhdysvallat tekisi uusia miehitettyjä lentoja Kuuhun. Hänen mukaansa ne auttaisivat harjoittelemaan mahdollisia matkoja Marsiin.

81-vuotias Armstrong on aiemmin arvostellut presidentti Barack Obaman tietoja avaruusasioista ja todennut, että Yhdysvaltain avaruusohjelma on nykyisin jossain määrin kaaoksessa. Tuoreessa puheessaan Sydneyssä Australiassa hän totesi, että tärkeimmistä ja kiireisimmistä tavoitteista on erilaisia mielipiteitä.

Yhdysvaltain avaruussukkulaohjelma päättyi viime kuussa, kun avaruussukkula Atlantis palasi viimeiseltä lennoltaan. Korvaavia seuraavan sukupolven miehitettyjä avaruuslentoja ei ole tiedossa.

Armstrong kannattaa Marsin tutkimista, mutta hänen mielestään uudet matkat Kuuhun olisivat tärkeä seuraava askel.

- Kannatan menemistä Marsiin, mutta uskon, että se on nykyisin saatavilla olevalla teknologialla liian vaikeaa ja kallista, hän sanoi.

Armstrong huomautti, että kuulennoilla tutkittiin aikoinaan vain pientä aluetta, ja Kuussa on vielä runsaasti tutkittavaa.

Työskentely Kuussa auttaisi tutkijoita myös harjoittelemaan monia asioita, jotka ovat tarpeen matkattaessa kauemmas.

Marsiin matkustamisen keskeisenä ongelmana Armstrong pitää viestintäyhteyksiä. Viestin kulku Marsin ja Maan välillä kestäisi parikymmentä minuuttia, joten veisi lähes tunnin, ennen kuin kysymykseen saisi vastauksen. Kuusta viesti tulee 1,5 sekunnissa.

Toinen huolenaihe on matka-aika. Lyhimmilläänkin Marsiin voi matkustaa kahdessa kuukaudessa, kun se on lähimpänä Maata. Tuolloin Mars kuitenkin pyörii nopeasti ja laskeutuminen veisi paljon polttoainetta. Otollisin aika olisi Armstrongin mukaan, kun Mars on vastakkaisella puolella Aurinkoa, mutta silloin matka-aika venyisi seitsemään kuukauteen.