Rasistisiksi epäillyt Facebook-kutsut hämmentävät

Internetin sananvapausrikosten tulkintaan haetaan selvyyttä valtakunnansyyttäjältä. Helsingin poliisilaitoksen virtuaaliyksikkö toivoo saavansa syksyn aikana selvyyttä etenkin kiihottaminen kansanryhmää vastaan -rikosnimekkeen tulkintaan. Viimeksi toissapäivänä poliisi puuttui Lieksassa järjestettyyn, rasistiseksi epäilemäänsä Facebook-kokoontumiseen.

Kotimaa
Nainen käyttämässä tietokonetta.
Yle

Facebookissa levisi toissapäivänä "Kuka pelkää mustaa miestä" -niminen tapahtumakutsu, jossa lieksalaisia nuoria pyydettiin kokoontumaan maahanmuuttajien asuttamaan lähiöön. Paikalle saapui tiistai-iltana jotain kymmeniä nuoria ja poliisi.

Pohjois-Karjalan poliisilaitoksen komisarion Kimmo Wetterstrandin mukaan poliisi selvittää, liittyykö tapaukseen rikosta.

- Tällä hetkellä selvitetään, onko tämä tapahtuman luonut henkilö yrittänyt agitoida porukkaa sinne ja onko tarkoituksena ollut kahakan luominen maahanmuuttajien ja kantaväestön välille, Wetterstrand kertoo.

Lieksan tapaus kuvaa sekä kansanryhmää vastaan kiihottamisen että kokoontumislain uusia ongelmia. Tällä hetkellä on osin epäselvää, missä määrin Facebook-tapahtumien luoja on vastuussa tapahtumasta aiheutuvista häiriöistä.

Asiaa pohditaan muun muassa Turun Botellón -jättipiknikkiä koskevassa poliisiselvityksessä.

Hankalaa on myös hölmöilyn ja rikollisen vihapuheen välinen rajanveto. Ylikonstaapeli Marko Forss Helsingin poliisilaitoksen virtuaaliyksiköstä kertoo, että laintulkintaan haetaan selvyyttä.

- Tällä hetkellä, jos luet esimerkiksi hallituksen esitystä kiihotuksesta kansanryhmää vastaan, niin se ei hirveästi anna eväitä tulkita esimerkiksi sivuston ylläpitäjän vastuuta, toteaa Forss.

Lähteet: YLE Uutiset