Otava osti Suomalaisen kirjakaupan

Otava on ostanut Suomalaisen kirjakaupan Sanoma-konsernilta. Kauppa sisältää Suomalaisen kirjakaupan ja Rautakirjan osuudet Kirjavälityksen osakkeista. Kaupan arvo on 27,5 miljoonaa euroa.

Kuva: Yle

Otava-konsernin mukaan Otava panostaa suomalaiseen kirjallisuuteen ja turvaa kirjojen laajan valikoiman jakelutien tulevaisuuden.

- Pidän tärkeänä, että Suomalaisessa kirjakaupassa on jatkossakin saatavana muidenkin kuin Otavan kirjoja, toteaa Otavan viestintäjohtaja Liisa Riekki.

Suomalainen kirjakauppa on Suomen suurin kirjakauppaketju, sillä on 59 myymälää eri puolilla Suomea. Ketjuun kuuluvat myös kaksi Yliopistokirjakauppaa, kolme Reader's -pokkarimyymälää, Lukiolaisten kirjakauppa ja Suomalaisen kirjakaupan verkkokauppa. Liikevaihto oli viime vuonna 109 miljoonaa euroa.

Kauppa edellyttää vielä kilpailuviranomaisten hyväksynnän. Otavan mukaan Suomalaisen kirjakaupan uutena toimitusjohtajana aloittaa kaupan päättämisen jälkeen Timo Kopra edellyttäen, että kauppa toteutuu. Kopra toimii tällä hetkellä Otava-konserniin kuuluvan Otavamedian kuluttajamyynti- ja markkinointijohtajana.

Yleisradion kirjallisuustoimittaja Seppo Puttonen on kaupasta hieman yllättynyt.

- Kauppa vahvistaa edelleen Otavan asemaa kirjankustantamisessa ja markkinoinnissa, Seppo Puttonen toteaa.

Ostajaa haettiin pitkään

Suomalaisen kirjakaupan omistanut Sanoma ilmoitti kuun alussa selvittävänsä mahdollisuuksia luopua Trade-liiketoimintaryhmään kuuluvista toiminnoista, joihin Suomalainen kirjakauppa kuului. Käytännössä ostajaa kirjakaupalle on haettu jo pidemmän aikaa.

Sinänsä uuden omistajan hakeminen kirjakaupalle ei ollut yllättävää. Keväällä Sanoma myi perinteikkään kustantamon WSOY:n yleisen kirjallisuuden kustannustoiminnan ruotsalaiselle mediakonserni Bonnierille. Osana kauppaa Bonnierin omistamat Bonnier Utbildning Ruotsissa ja Bonnierin omistaman Tammen oppimateriaalitoiminta siirtyi Sanoman omistukseen.

Aiemmin keväällä Sanoma Tradesta lohkaistiin jo elokuvateatteri Finnkino. Sen ostajaksi löydettiin ruotsalainen Ratos, Söderbergin suvun varainhallintayhtiö. Finnkino on Suomen ja Baltian suurin elokuvateatteriketju.