1. yle.fi
  2. Uutiset

Tietokirjapalkinto Jaakko Hämeen-Anttilalle

Suomen tietokirjailijoiden Warelius-palkinto on myönnetty professori, tietokirjailija Jaakko Hämeen-Anttilalle. Warelius-palkinto on suuruudeltaan 12 000 euroa. Palkinto jaettiin TIETOKIRJA.FI-tapahtuman avajaisissa Helsingissä torstaina.

kulttuuri
Jaakko Hämeen-Anttila
Jaakko Hämeen-AnttilaYLE

Jaakko Hämeen-Anttila on toiminut vuodesta 2000 Helsingin yliopiston arabian kielen ja islamin tutkimuksen professorina. Hän on kirjoittanut lukuisia tietokirjoja islamin eri ilmenemismuodoista ja kulttuurihistoriasta. Lisäksi hän on kääntänyt kymmeniä teoksia arabiasta, persiasta ja akkadista. Syksyllä häneltä ilmestyy arabialais-islamilaisen tieteen historia Kalifien kirjastossa.

Suomen tietokirjailijat palkitsee Hämeen-Anttilan ihmisten keskinäistä ymmärtämystä lisäävänä ja maailmanrauhaa rakentavana tietokirjailijana, joka liikkuu suvereenisti kirjallisuuden monilla kentillä.

Palkintoperusteluiden mukaan nykymaailmassa kansalaisille on tärkeää tarjota luotettavaa tietoa niin islamin uskonnon kuin arabikulttuurin peruspiirteistä. Ne auttavat ymmärtämään, mitkä asiat vaikuttavat esimerkiksi fundamentalismin ja terrorismin taustalla.

Suomen tietokirjailijat jakaa vuosittain kaksi Warelius-palkintoa. Toinen palkinnoista jaettiin Vanhan kirjallisuuden päivien avajaisissa Sastamalassa äidinkielenopettaja Leena Laulajaiselle heinäkuussa.

Warelius-palkinto myönnetään vuosittain tietokirjailijalle, jolla on laaja ja korkealaatuinen tietoteostuotanto tai jolla on ollut merkittävä vaikutus suomalaiseen tietokirjallisuuteen.

Warelius-palkinto on nimetty Antero Wareliuksen (1821–1904) mukaan. Häntä pidetään ensimmäisenä varsinaisena suomenkielisenä tietokirjailijana. Palkinto on jaettu vuodesta 1985 alkaen.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi