TS: Guzenina-Richardson harkitsee oluen laimentamista

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd.) on valmis harkitsemaan keskioluen laimentamista, kertoo Turun Sanomat. Guzenina-Richardson arvioi, että ruokakaupassa myytävän oluen laimentaminen voisi vähentää nuorten humalahakuista juomista.

Kotimaa

Ministeri perustelee näkemystään Ruotsin esimerkillä. Ruotsissa ruokakaupoissa saa myydä korkeintaan 3,5-prosenttista olutta.

- Ruotsissa kulutus on neljänneksen vähäisempää kuin Suomessa, Guzenina-Richardson sanoo Turun Sanomissa.

Prosenttirajojen laskemista vastustavan Panimoliiton mukaan laimea olut on johtanut siihen, että ruotsalaiset hakevat viinakaupasta vahvoja oluita.

Aihe nousi esiin Turussa keskiviikkona, kun peruspalveluministeri tapasi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtajan Pekka Puskan. Puska on pitkään ajanut vähittäiskaupassa myytävien alkoholijuomien prosenttirajojen laskemista.

Guzenina-Richardson haluaisi Turun Sanomien mukaan myös kieltää alkoholin mielikuvamainonnan ja kiristää alkoholin verotusta. Viime hallituskaudella mielikuvamainonnan kieltäminen herätti kiistaa eduskunnassa, kun silloinen peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) ei asettunut kiellon taakse.

Valtiovarainministeriö esittää kiristyksiä alkoholin verotukseen jo ensi vuodelle. Koko hallitus käsittelee esitystä budjettiriihessään syyskuussa.

Lähteet: YLE Uutiset