Hyppää sisältöön

Luomusta parempi sato ikivanhoilla menetelmillä

Turun ammattikorkeakoulussa kokeillaan entistä tuottavampaa tapaa viljellä luomua. Viljelypalstalle istutetaan erilaisia kasveja, millä jäljitellään luonnon monimuotoisuutta. Eri kasvit auttavat toisiaan, jolloin hoidon tarve vähenee, ja palsta tuottaa enemmän ruokaa.

Puutarhaopettaja David Stokes toivoo permakulttuurista jopa maailman nälän poistajaa. Kuva: YLE / Joona Haarala

Koroisilla aivan Turun keskustan tuntumassa syntyy uusi puutarha. Kädet viuhuvat kun Turun ammattikorkeakoulu rakentaa uutta permakulttuuriin perustuvaa opetuspuutarhaa.

Viljelypalstaa on kunnostanut muun muassa Antti Ovaskainen, joka tarttui viikatteen varteen.

- Olen tässä leikellyt heinää ja rikkaruohoa pois. Oikeastaan ideanahan tässä koko hommassa on se, että saadaan palautettua ravinteita takaisin maahan.

Opetuspuutarhassa varttuvat tällä hetkellä muun muassa tomaatit, porkkanat ja mausteet.

Monivuotiset kasvit yksivuotisten sijaan

Turun ammattikorkeakoulun uusi palsta saadaan täyteen käyttöön vasta vuosien kuluttua. Palstalla tullaan viljelemään permakulttuurin opein. Luonnon omaa ekosysteemiä jäljittelevä permakulttuuri on lähtenyt terminä Australiasta, jossa viljelyä on tehty vuosikymmeniä.

Permakulttuuri tuo opetuspuutarhaan monivuotisia kasveja, kertoo opiskelija Noora Haukijärvi.

- Perinteinen viljely taas pohjautuu yleensä yksivuotisiin kasveihin.

Toiveena ratkaisu maailman ruokaongelmaan

Permakulttuurissa jäljitellään luonnon omaa monimuotoisuutta. Puut pitävät maa-aineksen paikoillaan ja sitovat vettä, joten pienemmät kasvit saavat kasvaa rauhassa. Näin kasvit tuottavat myös enemmän ruokaa.

- Puut auttavat tuomaan ravinteita ja vettä kasveille. Juuristo on silloin mahdollisesti kymmenen kertaa suurempi kuin kasvien omat juuret yksinään olisivat, kertoo puutarhaopettaja David Stokes.

Turun ammattikorkeakoulussa uskotaan, että permakulttuuri voi olla jopa tehokkaampaa kuin tavallinen luomuviljely. Yleensä suuri ruuantuotanto kertoo myös siitä, että tuotantoon on käytetty paljon energiaa. Permakulttuurissa käytetään vähän energiaa, mutta saadaan paljon ruokaa.

- Permakulttuurin avulla voisi toivottavasti ruokkia koko maailman, Stokes sanoo.

.
.