Hunaja voi olla vaarallista alle yksivuotiaalle

Hunajapakkauksissa varoitetaan antamasta hunajaa alle 1-vuotiaalle lapselle. Suomen Mehiläishoitajien Liiton mukaan hunaja on kuumentamattomana elävää ravintoa ja siinä voi esiintyä Clostridium botulinum bakteerien itiöitä. Suolistoon päässeet itiöt voivat sairastuttaa pienen vauvan vakavastikin. Tämä on kuitenkin erittäin harvinaista.

terveys
Mehiläinen
ITAR-TASS / Valeri Morev

Hunajaa ja muuta raakaravintoa ei suositella alle 1-vuotiaalle, koska niissä saattaa esiintyä maaperästä peräisin olevia Clostridium botulinum bakteerien itiöitä.

-Itiöt ovat vaarallisia lapsille, joiden suoliston bakteerikanta ei ole vielä kehittynyt, kertoo mehiläishoidon neuvoja Ari Seppälä.

Bakteeri on hyvin yleinen maaperässä ja sitä on esimerkiksi juureksissa. Seppälän mukaan juureksissa ei ole varoitusta, koska kukaan ei yleensä anna pesemättömiä porkkanoita alle 1-vuotiaalle lapselle.

-Hunajaa on kuitenkin annettu imeväisikäisille ja siksi hunajapakkauksiin päätettiin laittaa varoitusmerkintä riskien minimoiseksi.

Velttoutta ja huonovointisuutta

Clostridium botulinum bakteeri voi aiheuttaa vakavan sairauden, koska se tuottaa voimakasta myrkkyä.

- Sairastunut lapsi menee veltoksi ja huonovointiseksi. Suomessa tapauksia ei ole ollut yhtään ja muuallakin Euroopassa vain muutama vuodessa.

Odottava tai imettävä äiti voi käyttää hunajaa.

- Kaikilla aikuisilla ja yli 1-vuotiailla suoliston mikrobiflora on niin kehittynyt ettei Clostridium botulinum bakteeri pysty elämään suolistossa.

Lähteet: YLE Satakunta