1. yle.fi
  2. Uutiset

Harri Holkeri urheili ahkerasti myös Etelä-Savossa

Ristiinalainen Mauri Miettinen toimi Kansallisen Kokoomuksen kansanedustajana vuosina 1972-1993. Innokkaana urheilumiehenä Miettinen toi edesmenneen valtioneuvos Harri Holkerin useaan otteeseen myös Etelä-Savoon. Parivaljakko taisteli muun muassa Sulkavan Souduissa ikimuistettavassa loppukirissä. Poliitikkona Miettinen muistaa Holkerin määrätietoisena puoluejohtajana.

Harri Holkeri
Harri Holkeri vuoden 1982 Helsinki City Marathonissa
Harri Holkeri vuoden 1982 Helsinki City MarathonissaPekka Elomaa

Ristiinalainen entinen kansanedustaja Mauri Miettinen toi lauantaina haudattavan Harri Holkerin useaan kertaan urheilemaan Etelä-Savoon.

- Kun Harri kävi täällä puhematkoilla, niin siihen liitettiin urheilua ja liikuntaa. Kalevankankaalta hiihdeltiin ja myös Puumalan hiihtoja hiihdeltiin, Miettinen muistelee hyvää työtoveriaan.

Hän muistaa lukuisista hänen ja Holkerin yhteisiä urheilureissuilta yhden anekdootin ylitse muiden.

- Sain hänet yhdessä Jukka Uunilan kanssa Sulkavan Soutuihin vuonna 1982. Meille oli luvattu hyvä vene. No se oli hyvä, vettä pitävä, tervattu vene, mutta siinä ei oltu otettu huomioon sitä, että meidän keskipituus oli melkein 190 senttiä. Pari kaarilautaa puuttui eikä ollut jalkatukia. Kyllä siinä loppusuoralla rupesi kramppaamaan ja Harri makasi Sulkavan pitkällä loppusuoralla kramppien vaivaavana perällä. Minä kiskoin hampaati irvessä kun 2000 ihmistä huutaa kurkku suorana samalla, kun Sylvi Saimo ja Kaisa Raatikainen olivat meitä ohittamassa. Maalikameran kuvan varaan se taisi jäädä meidän hyväksemme kuitenkin.

- Sen jälkeen päätimme, että hommaamme oman veneen. Tilasimme Hannu Liukkoselta, Sulkavan Soudun seitsenkertaiselta voittajalta oman veneen. Seuraavan kerran soutu sujuikin sitten seitsemään tuntiin, Miettinen naurahtaa.

"Jos äänestät kokoomusta, niin tankit tulevat yli"

Elokuun alussa kuollutta Holkeria Miettinen muistelee lämmöllä.

- Hän oli luja johtaja ja määrätietoinen, mutta kuitenkin rehti. Hän pyrki sovittelemaan ja ottamaan huomioon erilaisia näkemyksiä, mutta pyrki määrätietoisesti tavoitteeseen, jonka hän oli asettanut.

Holkeri johti Kokoomusta oppositiossa vuosina 1971-1979. Hallitusovet eivät avautuneet. Tulkinnat hallitusesteistä vaihtelivat Neuvostoliitosta Kekkoseen ja aina SDP:n ja keskustan penseyteen asti.

- Se oli henkisesti raskasta aikaa olla jatkuvasti oppositiossa suurista vaalivoitoista huolimatta. "Yleisistä syistä", näinhän silloin vedottiin. Kyllä vuoden 1975 vaaleissa vielä eräiden puolueiden taholta peloteltiin, että jos äänestät kokoomusta, niin tankit tulevat yli. Se oli aika rajua pelata tällä Kremlin kortilla sisäpolitiikassa, Miettinen muistelee.

Yli 20 vuoden oppositiotaival päättyy

Kokoomuksen 21-vuotinen oppositiotaival loppui vuoden 1987 kevätvaalien jälkeen.

Vuoden 1987 hallitusratkaisu muistetaan nk. kassakaappisopimuksesta. Keskustapuolueen, kokoomuksen ja RKP:n puheenjohtajat olivat teollisuusjohtajien aloitteesta solmineet ennen vaaleja salaisen aiesopimuksen, jossa ne sitoutuivat pyrkimään keskustan johtaman porvarihallituksen muodostamiseen.

Presidentti Mauno Koivisto oli kuitenkin saanut vihiä sopimuksesta. Hän ei valinnutkaan hallitustunnustelijaksi kokoomuksen puheenjohtajaa Ilkka Suomista vaan pankinjohtaja Harri Holkerin.

- Se oli merkittävä valtiomiesteko Koivistolta, joka edisti omana aikanaan parlamentarismia. Se oli merkittävä teko myös kokoomukselta ja Holkerilta.

Holkerin SDP:n kanssa käynnistämät neuvottelut johtivat sinipunahallitukseksi kutsutun hallituksen syntyyn. Hallitukseen tuli seitsemän kokoomuksen ja kahdeksan SDP:n ministeriä sekä kaksi ministeriä RKP:stä ja yksi SMP:stä.

- Se oli historiallinen sinipunahallitus, nimenomaan kokoomuksen ja demareiden välillä. Olin silloin eduskuntaryhmän varapuheenjohtajana ja seurasin hyvin tiiviisti hallituksen sisäistä työskentelyä. Ilmapiiri oli varsin rehti ja välitön. Se johtuu kyllä pääministeri Harri Holkerista, joka pyrki avoimeen, mutta sellaiseen työskentelytapaan joka ei ollut niin jäykkää kuin kuva joka hänestä muodostui. Kyllä siellä huumori kukki, Miettinen muistaa.

Lähteet: YLE Etelä-Savo

Lue seuraavaksi