1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teatteritaide

Teatterin äänekkäät hiljaiset

Teatteribändissä soittaminen takaa muusikolle monipuolisia ja haastavia tehtäviä. Teatteri Imatrassa musiikkia on käytetty viime vuosina tiiviisti.

teatteritaide

Imatralainen basisti Pekka Ranta on ollut mukana lukuisissa teatterituotannoissa. Viime vuosina musiikin käyttö teatterissa on ollut tiiviimpää, mikä on ollut muusikolle onnenpotku.

Tuotannot ovat olleet Rannan mukaan monipuolisia. Rock-mies on ollut ajoittain helisemässä.

- Tähti ja meripoika -näytelmässä piti soittaa kontrabassoa mitä en ollut aiemmin soittanut, Ranta sanoo.

Kuluneen kesän Kaiken takana on nainen -musikaali oli haastava.

- Nuottihommia, läpisävelletty juttu ja vähän klassisen puolelta. Siinä sitä oltiinkin, Ranta kuvailee.

Musiikki hitsautuu tekstiin esitysten myötä

Bändi ehtii Rannan mukaan harjoitella kutakin näytelmää vähän. Se harmittaa.

- Joka kerta tulee fiilis, että vielä kun pari kertaa saisi harjoitella niin saisi soundit ja muut kohdalleen. Kertaakaan ei ole kuitenkaan käynyt niin, että ensi-ilta olisi katastrofi. Jotenkin se on aina iskostunut paikoilleen, Ranta sanoo.

Muusikot saavat näytelmien tekstit etukäteen tutustuttavaksi, mutta Ranta ei niitä ehdi aina lukea.

- Teksti on auennut aina esitysten myötä. Riippuu siitä, miten paljon on soitettavaa. Jos näytelmä on täynnä musiikkia niin tekstiin ei tule keskityttyä. Lähinnä miettii iskusanat kohdalleen, jotta pysyy kartalla. Jos on vähän musiikkia niin keskittyy siihen, ettei nukahda, Ranta naurahtaa.

Palautetta, kiitos!

Bändi saa palautetta näytelmistä silloin tällöin. Rannan mielestä palautetta voisi tulla enemmänkin. Esiintyjä kokee esityksen toisella tavalla kuin yleisö.

- Esimerkiksi Baddingissä tuntui, että ei tämä toimi. Kun sitten näin esityksen myöhemmin videolta niin tajusin, että tämähän kuulosti hyvältä, Ranta miettii.

Syksyllä Teatteri Imatrassa alkavassa, taiteilija Juice Leskisen nuoruudesta kertovassa Ollaan ihmisiksi -näytelmässä katsojan kannattaa Rannan mielestä kiinnittää huomiota kokonaisuuteen.

- Ei kannata tulla rokkipoliisina, sillä silloin se alkaa jännittää soittajia. Jos haluaa parhaan lopputuloksen niin kuuntelee koko hommaa.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi