1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koulutus ja kasvatus

Koulut säästävät ensimmäisenä kirjoista

Kunnat ovat huolissaan valtion opetusmäärärahojen karsimisesta. Kaakonkulman kunnat ovat nipistäneet koulujen määrän jo äärimmilleen viimeisten kymmenen vuoden aikana. Seuraavat säästöt saattavat näkyä opetustunneissa.

Kuva: YLE / Antti Kolppo

Virolahden yläasteen äidinkielen tunnilla kasiluokkalaiset käyttävät harjoituskirjojen sijasta vihkoja. Säästöt ovat ajaneet siihen, ettei koululla ole tarjota kaikkia mahdollisia opetusmateriaaleja.

- Kaikissa aineissa ei tosissaan ole harjoituskirjoja tai jos on, niitä ei saa ainakaan omaksi eikä tehdä mitään merkintöjä. Heikoille oppilaille on aika vaikeaa siirtää tehtäviä vihkoon, kertoo äidinkielen lehtori Anu Kuisma.

Kaakonkulman kunnat ovat 2000-luvun aikana säästäneet perusopetuksesta karsimalla kouluverkkoa reippaalla kädellä. Esimerkiksi Virolahdella puolenkymmentä koulua on jo lakkautettu. Kunnat laskevat, ettei kouluja voi enää lopettaa, vaan säästöt on tulevaisuudessa haettava muualta.

- Se näkyy oppikirjojen kierrättämisenä ja kustannuksissa, joita tulee retkistä, täydennyskoulutuksesta. Kaiken kaikkiaan se näkyy ehkä tuntikehyksessä, että paljonko jakotunteja voidaan toteuttaa, sanoo Virolahden ja Miehikkälän sivistystoimenjohtaja Auli Hyttinen.

Koulujen taakka kasvaa

Samalla kun rahat vähenevät, koulujen vaatimukset kasvavat. Tästä esimerkkinä on tänä vuonna uudistunut perusopetuslaki, jonka mukaan koulun pitää tarjota oppilaille tukiopetusta mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

- Sitten jos valtio heikentää valtionapua niin kyllä se sitten kunnan rahoitukseksi jää. Nouseeko veroäyri sitten? pohtii sivistystoimenjohtaja Auli Hyttinen.

Kasiluokkalaiset Minna Yrjönen ja Sauli Heijari ovat olleet tähän asti tyytyväisiä koulunsa tukiopetustarjontaan. Heidän mukaansa tukiopetusta saa pyydettäessä. Yrjönen ja Heijari ovat molemmat sitä mieltä, ettei ainakaan tukiopetuksesta kannata säästää.

- On ollut hyvä, että kaikki saavat tarvittavan opetuksen eivätkä jää mistään paitsi, he toteavat.