Espanjassa sopu alijäämän perustuslaillisesta rajasta

Espanja uudistaa perustuslakiaan talouskriisin takia. Espanjan sosialistihallitus kertoi tänään perjantaina päässeensä sopuun pääoppositiopuolueen, oikeistolaisen Partido Popularin kanssa perustuslakiin kaavaillusta rajasta maan julkiselle alijäämälle.

velkakriisit

Maa laittaa rajat julkiselle alijäämälle ja velalle. Kaavailtu lakilisäys on hyväksyttävä ennen ensi kesäkuun loppua, hallitus kertoi varhain tänä aamuna. Laki tulisi voimaan 2020.

Puolueet sopivat, että Espanjan julkiselle alijäämälle asetetaan raja, se ei saa ylittää 0,40 prosenttia bruttokansantulosta.

Lakiin on hahmoteltu, että keskushallinnon alijäämä ei saisi ylittää 0,26 prosenttia bruttokansantuotteesta. Aluehallintojen alijäämän puolestaan pitäisi jäädä alle 0,14 prosentin.

Zapateron kauden loppu lähenee

Laissa määritellään myös kuinka maan velkaa vähennetään euroalueen kasvusuunnitelmien mukaisesti. Espanjan alijäämä on yksi Euroopan suurimmista. Korkeimmillaan se oli kaksi vuotta sitten, 11,1 prosenttia. Tämän vuoden loppuun mennessä Espanja pyrkii pudottamaan alijäämän kuuteen prosenttiin.

Saksa ja Ranska ovat vaatineet velkakriisissä ponnistelevia euromaita asettamaan rajat budjettivajeelle, jotta sijoittajien luottamus palautuisi.

Espanjan alijäämä on ollut keskeinen huoli, sillä maan on uumoiltu päätyvän jopa yhtä hankalaan tilanteeseen kuin missä Kreikka nyt on.

Espanjan pääministeri Jose Luis Rodriguez Zapatero kertoo halunneensa hoitaa asian ennen kautensa loppua. Espanjassa järjestetään vaalit marraskuussa. Zapatero ei aio jatkaa puolueensa johtajana. Vaaleissa povataan menestystä oikeistolle.

Perustuslakiin tehtävä lisäys on toinen, mitä siihen on koskaan tehty. Espanjan perustuslaki tehtiin 1978, Francisco Francon diktatuurin päätyttyä 1975.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset