Steve Jobs erosi Applen toimitusjohtajan paikalta

Applen legendaarinen toimitusjohtaja Steve Jobs jättää yrityksen toimitusjohtajan tehtävät. Syövän jo kertaalleen voittanut 55-vuotias Jobs on ollut sairauslomalla tammikuusta lähtien.

talous
Steve Jobs.
Monica M. Davey / EPA

Apple kertoo, että Steve Jobs siirtyy välittömästi yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi, kun taas toimitusjohtajan paikan ottaa Tim Cook. 50-vuotias Cook on hoitanut Jobsin tehtäviä tämän sairausloman aikana. Cook on toiminut yhtiössä vuodesta 1998.

Vuonna 2004 Steve Jobsilta leikattiin syöpäkasvain haimasta. Viisi vuotta myöhemmin hän oli useita kuukausia sivussa maksansiirron vuoksi. Nyt hän ilmoitti erokirjeessään, että joutuu eroamaan, koska ei kykene enää hoitamaan tehtäviään odotetulla tavalla.

Jobsin pitkä sairausloma on aiheuttanut jo aiemmin epäilyksiä hänen kyvystään johtaa teknologiajättiä. Markkinat reagoivat kuitenkin negatiivisesti Jobsin eroilmoitukseen. Applen osakkeen arvo putosi 5,3 prosenttia heti uutisen tultua julki. Applen odotetaan julkaisevan syyskuussa iPhonen 5:n ja loppuvuodesta iPad3:n.

Steve Jobs on yksi Applen perustajista. Hänet tunnetaan karismaattisena puhujana ja Applen menestyksen kasvoina, vaikka hän toimi vuodet 1985 - 1997 NeXT- ja Pixar-yrityksissä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, YLE Uutiset