Japanin pääministeri eroaa

Japanin pääministeri Naoto Kan on vahvistanut eroavansa Demokraattisen puolueen johtajan tehtävistään. Käytännössä ero tarkoittaa maalle myös uutta pääministeriä, joka tulee olemaan kuudes pääministeri viiden vuoden aikana.

Ulkomaat
Naoto Kan.
Everett Kennedy Brown / EPA

Maa on vaikeuksissa niin viimekeväisen maanjäristyksen ja tsunamin vuoksi kuin velkaongelmiensa takia.

Kanin kannatus laski alle 20 prosentin. Ongelmia on aiheuttanut muun muassa hänen tapansa hoitaa maaliskuun maanjäristyksestä seurannut Fukushiman ydinvoimalakriisi.

Äänestäjien suosikki Kanin seuraajaksi on entinen ulkoministeri Seiji Maehara. Puolueen johtohahmo Ichiro Ozawa ilmoitti tänään Japanin yleisradioyhtiö NHK:lle kannattavansa pääministeriksi kauppaministeri Banri Kaiedaa. Myös entinen valtiovarainministeri Yoshihiko Noda on nostettu esille mahdollisena seuraajana. Japanilaislehdet ovat uutisoineet Ozawan sanoneen, ettei Maeharaan voi luottaa.

Joka tapauksessa seuraaja saa hoidettavakseen maan jälleenrakennuksen, yhä jatkuvan ydinkriisin ja valtavan julkisen velan.

Puolue äänestää maanantaina uudesta puoluejohtajasta, josta tulee myös pääministeri, sillä Demokraattisella puolueella on enemmistö maan parlamentin alahuoneessa.

Lähteet: Reuters