Hyppää sisältöön

Vakuussoppa kiehui yli

Ajatus siitä, että yhteisissä Kreikan pelastustalkoissa vain Suomi hakisi ja saisi palovakuutuksen, tuntuu ihan fantasialta. Se olisi voinut olla fantastista, mutta siitä tuli mahalasku.

Ei tullut takkia, mutta vielä yritetään tuluskukkaroa.

Lastensadulta alkaa vaikuttaa myös hallituksen yritys saada vakuudet Kreikan lainoille.

Suomen hallituksen johto sai tiedon Saksan tyrmäysiskusta tiedotusvälineiden kautta. Missä olivat paljon mainostetut kokoomuksen suorat suhteet Saksan kristillisdemokraatteihin?

Vai pelasivatko europorvarit vakuusasiassa mustan pekan Suomen demarien käsiin? Taitaisi olla liian kovaa peliä, kun koko Euroopan talous on veitsen terällä.

VM keksi vakuudet

Hallituspuolueista SDP on elämöinyt vakuuksilla, mutta on hyvä muistaa, että kokoomuksen ja SDP:n toukokuun kihlauksessa vakuus-pelastusrengas tuli valtiovarainministeriön virkamiehiltä.

Keskiviikkona A-studiossa entinen pääministeri Matti Vanhanen kierteli kysymystä siitä, miten kokoomus suhtautui Kreikka-vakuuksiin keväällä 2010.

-Se on poliittisen historian asia. Valtiovarainministeriön puolelta esitettiin tätä vakuushommaa. Minä torjuin sen, Vanhanen kertoi.

On hyvä muistaa, että valtiovarainministeriötä johti silloin kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen.

Suomesta tuli ongelma

Miksi pääministeri Vanhanen keväällä 2010 vastusti Kreikka-vakuuksia?

Entinen pääministeri ei halunnut vastata tähän kysymykseen, koska hän ei halunnut vetää mattoa vakuusneuvottelijoiden alta.

Jotain voidaan päätellä Vanhasen kommentista, että Suomi ei saisi olla aiheuttamassa lisäongelmia, vaan Suomen pitäisi olla ratkaisemassa Euroopan ongelmia.

Jos Vanhasen lausunto kuulostaa jotenkin tutulta, niin se ei ole mikään ihme, sillä aivan samoja sanoja on käyttänyt SDP:n presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Paavo Lipponen.

Suomen EU-politiikan punaisena lankana on jo Lipposen pääministeriajoista saakka ollut yhteisöllisyyden korostaminen. Päätökset pitää tehdä yhteisessä pöydässä ja yhteisöllisyyttä edustava EU:n komissio on pienen maan turva.

Euroonkin Suomi meni mukaan, jotta olisimme mukana siinä yhteisessä pöydässä, missä meitä koskevia päätöksiä tehdään. Samaa perustelua on käytetty myös Nato-jäsenyyden puolesta.

Ajatus siitä, että yhteisissä Kreikan pelastustalkoissa vain Suomi hakisi ja saisi palovakuutuksen, tuntuu ihan fantasialta. Se olisi voinut olla fantastista, mutta siitä tuli mahalasku.

Perussuomaisten laariin

Tällaisessa vain kotimaahan leviävässä kirjoituksessa uskaltaa kai sanoa, että Kreikka-vakuudet kaivettiin uudelleen esille valtiovarainministeriön pöytälaatikon perältä pelkästään perussuomalaisten pelosta.

”Suomen linja muuttuu”, riemuitsi SDP:n Jutta Urpilainen, kun SDP:n ja kokoomuksen EU-paperi toukokuussa julkistettiin.

”Kyllä siellä kaikki nyökyttelivät päätään”, vakuutti pääministeri Jyrki Katainen, kun häneltä heinäkuun EU-johtajien kokouksen jälkeen kysyttiin, että saiko Suomi muiden euromaiden tuen erillisille Kreikka-vakuuksilleen.

Tässä sitä nyt ollaan. Suomen ja Kreikan kahdenvälinen vakuussopimus on kaatunut ja nyt yritetään pelastaa kasvot keksimällä kaikille euromaille yhteiset Kreikka-vakuudet.

Suomessa hallituksen johto on äimän käkenä, vasemmistoliitto riemuitsee keskustelevasta hallituksesta ja Kreikkaa viedään kohti velkasaneerausta

Ja kuka hieroo käsiään voitonriemuisena.

No, perussuomalaisten Timo Soini tietenkin.